Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida teha, kui vanemad tahavad mu elu ise suunata ja teha kõike nii nagu nemad seda paremaks peavad?16.01.2013

Tere
Ma olen uurinud laste õiguste kohta, aga pole saaud ikka targemaks sellise koha pealt, et kas mul on õigus hakata alaealisena vastutama oma elu eest ise? Käin koolis kodust pea 100 km eemal, aga kõiki mu samme kontrollitakse ja iga vale asja tegemisel ähvardatakse asjale ametlik käik anda. Olen lugenud, et peale alates 16-aastaselt on suuremad õigused otsustada oma elu üle, aga kas neil on luba valida mulle ise kool ja millist haridust peaksin saama?
Ma ei oska enam lihtsalt midagi teha, asi hakkab juba liiga palju kontrolli alt väljuma, iga viimanegi asi mida ma teen, lubatakse ametlikuks teha. Ja kui olen pöördunud lastekaitsesse, on mu vanemad rääkinud meie perest, kui kõige korralikumast ja paremast perest ja eitavad kõike, mis mina olen rääkinud.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Mina ei ole küll laste õiguste spetsialist, küll aga on mul palju kogemusi peresuhetega. Selliseid jõulisi väljendeid nagu "asjale ametlik käik" kasutatakse enamasti siis, kui tuntakse ennast väga abitult ja tunne on, et asjad lähevad kontrolli alt välja. Ilmselt on Teie suhted vanematega niivõrd pingestunud, et mõistlikke kokkuleppeid pole olnud võimalik sõlmida. Kõige tulusam oleks pöörduda perenõustaja või psühholoogi poole, kes aitaks pingeid teie vahel vähendada.
Samas saaksite ka Teie proovida vanematega rääkida ja väljendada oma tundeid kujunenud olukorras - mitte neid süüdistades vaid oma vajadusi väljendades. Küllap on Teie vanemad tegelikult väga hoolivad ja vastutustundlikud ning mures Teie tuleviku pärast. Nad ei ole seda lihtsalt sobival viisil väljendada osanud. Võiksite ka paluda lastekaitsespetsialisti Teie ja vanematevahelist vestlust korraldada ja juhtida.

Laste iseseisvumine on vanematele emotsionaalselt raske protsess, samavõrra on see raske ja ebakindel aeg lastele.
Sellel perioodil pole häbiasi spetsialisti abi küsida.

parimate soovidega,
Siiri Tõniste