Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas hakkama saada valuga, et mind on petetud ja asendatud noorema vastu?12.02.2013

Tere!
Olen 23 aastat olnud suhtes mehega, kes mind alguses jumaldas. Olen 44-aastane, mul on kolm last ja selle mehega kaks poega 18- ja 11-aastased. Nüüd teatas ta, et on mind petnud ja enam mind ei armasta. Tal on uus suhe 26-aastase naisega, kellega ta on tuttav olnud juulist saadik. Ta oli inimene, keda usaldasin täielikult. Muidugi oli märke suhte väsimisest, aga sellest meil ei õnnestunudki rääkida, sest ta kas ei vastanud või ei tunnistanud probleeme. Mõistusega saan aru, et miski pole igavene ja kui suhte nimel ei pingutata, siis see saabki otsa. Kuid ma ei saa hakkama selle alanduse ja valuga, mis kaasneb faktiga, et sind asendati poole noorema naisega. Ja et lihtsam on ära minna kui tegeleda suhtega. Kas tõesti saab armastus kohe otsa ja tekib uus?
Olen šokis ja hävitan ennast küsimuste ja haigete mõtetega. Ma ei tule toime reetmisega kõige usalduslikuma inimese poolt. Tütar (24 a) ütleb, et ole õnnelik, et see läbi sai ja hakka uut elu elama, aga selle asemel helistan mehele ja sõiman ning alandan ennast. Kuidas ellu jääda?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Olukorras, mida kirjeldate, on Teie reaktsioonid täiesti normaalsed ja ootuspärased - viha, pettumus, kurbus...
Nende tunnetega tuleb tegeleda, kuid turvalisem on leida professionaalne abistaja - psühholoog, nõustaja, kes aitab ja jaksab Teid kuulata, tundeid tagasi peegeldada, normaliseerida ja ressursse leida. Aja jooksul valu väheneb ja parimal juhul ka kaob. Nii on sarnastes olukordades naised-mehed ikka hakkama saanud ja neid kogemusi tasub usaldada.

parimatega,
Siiri Tõniste