Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kas see on normaalne, et 17-aastasel neiul on huvi vanemate meeste vastu?12.02.2013

Tere!
Olen 17-aastane neiu, täisealiseks saan alles detsembris. Olen alati vaadanud endast vanemaid mehi, kes riietuvad väga mehelikult (pintsakud, mantlid, ülikonnad). Ma ei tea miks mind tõmbab vanemate meeste poole, omavanused tunduvad labased ja igavad. Oma elu jooksul pole ühtegi korda suhtes olnud, kuna ma ei taha oma kõrvale poisikest vaid meest, aga ilmselt oma vanuse tõttu ma ei saa lubada omale meest. Ma olen paras unistaja, ideaalis on mul aasta pärast kena mees hea töökohaga, kellel korter kesklinnas.
Viimase aasta jooksul olen väga palju vanemate meestega suhtlema hakanud, ise tulevad ligi, kuna ma näen küps välja oma vanuse kohta (kindalt 2 aastat vanem välja) ja ma olen lõunamaise päritoluga, siis meestele lähen ma eriti hästi peale. Hiljuti tutvusin 26-aastase mehega, kes töötab panganduses ja on lihtsalt ideaalne minu silmis... kuid ma lihtsalt ei saaks temaga suhtesse astuda, ma käin alles 11. klassis ja siiski olen üsna noor. Või äkki oleks see normaalne? Ma ei tea, mis edasi teha selle mehega, kuna ma ei tea, kas mõtet on armuda mehesse kes on minust nii palju ees siin elus. Ma tahan omale kindalt vanemat meest... kuid äkki paari aasta pärast... kuid ma lihtsalt ei suuda oodata ja tahan kohe ja preagu omale meest.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Arutate ja küsite endalt olulisi küsimusi selle asemel, et pea ees suhtesse tormata. See on kindlasti küpsuse märk.
Kirjutate, et pole kunagi suhtes olnud kuid kujutate ette ja unistate ideaalsest suhtest. Olles 17-aastane, on Teie ümber väga erineva küpsusega eakaaslastest noormehi - mõned alles "poisikesed", teised juba "mehemõõtu". Tavaliselt otsivad endast vanemaid partnereid need inimesed, kes vajavad oma ellu turvatunnet ja mõnes mõttes ka partneri vanemlikku hoolitsust. 17-aastaselt, kus Teie mina-pilt on alles lõplikult kujunemas ja sihid elus veel seadmata, olete kindlasti võrreldes 26-aastase mehega oluliselt erinevas eluperioodis. Astudes sellises olukorras suhtesse, on oht, et Teie mina-kujunemine saab liialt mõjutatud partneri väljakujunenud ootustest naisele.
Võite endalt ja miks ka mitte mehelt küsida, milleks talle suhe pea 10 aastat noorema naisega. Kas teie ootused suhtele on sarnased?
Samas - suhte alustamine ei pea tähendama kohe selle pikemat jätkumist. Teie vanuses katsetavad noored sageli erinevates suhetes, et ennast tundma õppida ja aru saada, mis meeldib ja mis mitte.

Jõudu enese leidmisel,
Siiri Tõniste