Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida ette võtta alkohoolikuga, kas lähedased saavad teda sunniviisiliselt ravile viia?17.02.2013

Tere!
Sugulane(mees) on tükimat aega juba "abi otsinud" pudelipõhjast ja asjad lähevad aina hullemaks. Lunib, võtab ära peidetud või ära pandud (teise pereliikme rahakotist) raha. Valetab igasugu muinasjutte kokku, et meelitada raha välja ja üleüldse on muutunud patoloogiliseks valetajaks. Viimasel ajal on joobes seisundis hakanud kasutama jõudu oma enda pensionärist ema kallal. On lubanud lasta endale ampulli panna, aga siis ampulli panemise päeval on jälle leidnud viisi kuidagi alkoholi saada, mille tõttu tegu jälle edasi lükkub.
Isik ei tegutse enam mõistuse piires ja prioriteediks on ainult alkohol. Ise ütleksin, et ta ei saa vastutada enda eest kui ta on nii palju oma isiksusest ja ajust ära joonud.
Kas oleks võimalik kuidagi, kuna ta ise selgelt ikkagi väldib ampulli saamist, lihtsalt "vedada" ta kliinikusse, kus seda tehakse ja lasta talle see panna? Ja kui ta vägivalda hakkab kasutama või pere-siseselt jälle raha näppab, kas politseilt oleks abi loota?
Või kas on mingit asutust kes tegelevad sellise probleemiga?

Ette tänades!

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Ma ei ole küll selle teema ekspert, aga olen üpris kindel, et alkoholiravi vastu inimese enda tahtmist tänapäeval ei tehta.
Vägivaldse käitumise korral on politsei sekkumine täiesti näidustatud.

Jõudu lahenduste otsimisel,
Siiri Tõniste