Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kas selgitaksite, mis on kohtupsühholoogiline kompleksekspertiis?05.03.2013

Sooviks teada mida tähendab kohtupsühhiaatria - kohtupsühholoogiline kompleksekspertiis, kui kaua see aega võtab, hea kui saate lahti seletada.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Mina ei ole küll selle valdkonna spetsialist, kuid lihtsalt seletades on kohtupsühhiaatriline/psühholoogiline ekspertiis kohtu või politsei poolt määratud toiming, mida viib läbi ekspert. Ekspertideks on selleks määratud spetsialistid - psühhiaatrid ja kliinilised psühholoogid. Ekspertiisi käigus peavad eksperdid vastama kohtu poolt esitatud küsimustele. Näiteks, kas inimene oli süüdiv seadusevastast tegu sooritades. Psühhiaatrist ekspert tavapäraselt vestleb uurimisalusega ja annab selle alusel oma hinnangu, samuti tutvub psühhiaatrilise haiguslooga (kui see olemas on). Psühholoogist ekspert võib lisaks vestlusele läbi viia ka uuringuid hindamaks uurimisaluse isiksust või kognitiivset funktsioneerimist. Kompleksekspertiis tähendab seda, et hinnangu uurimisalusele annavad nii psühhiaater kui kliiniline psühholoog.

parimatega,
Siiri Tõniste