Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kui 5-aastane poiss ei taha süüa, kas me siis oma sundimisega teeme veel asja hullemaks, kuidas käituda?26.03.2013

5-aastane poiss ei taha süüa, kogu aeg sunnime ja laps on hakkanud veel vähem sööma. Vahel tekkivad kõhuvalud.
Kas me teeme suure vea selle sundimisega ja pidavalt söögist rääkimisega? Kuidas käituda?

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere!
Millal laps hakkas vähem sööma ja millega seoses? Kui samal ajal toimus midagi kurvastavat, siis ehk võib see olla pigem reaktsioon kui see, et ta tegelikult ka süüa ei taha. Kindlasti otsene sundimine asja paremaks ei tee. Tundub, et tal on tõrge ja see veel süveneb sundides. Kui tegemist on lihtsama probleemiga, siis võib abi olla sellest, et kui ise perena sööte, panete talle ka taldriku ja natuke sinna midagi peale või siis mitte ning keskendute ise söömisele ja näiteks vestlusele. Kui laps on näljane, siis päris ruttu st ehk mitte esimesel korral aga varsti, võib juhtuda, et ta võtab ise midagi ning kui keegi seda eraldi tähelepanu alla ei tõmba, siis võtab veel ja söömine taastub. Sobida võiks ka jõukohaste tegevuste läbi kaasamine toidu valmistamisesse, aga samuti ilma suurema kärata. Võib ka mõelda nii, et kui muidu on kõik vanemate kontrolli all, siis söömine on väheseid asju, mida laps saab ise kontrollida. Küsimus on, et miks tal on vaja seda teha.
Täpsemalt saab vastuse koos pereterapeudiga. Kindlasti kui vastuvõtule tulla, siis tulla terve perega st ema, isa, laps st kõik need, kes selles kodus elavad ja lapsega igapäevasel kokku puutuvad. Edu!