Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kas kolida mehe juurde Soome koos lastega või jääda Eestisse?04.06.2013

Tere!
Minu pere koosneb 3 lapsest (5 a, 7 a, 8 a), minust ja mehest ehk laste isast. Isa pidi olude sunnil minema Soome tööle, et meil oleks eluks vajalikku raha rohkem ja elu paremaks läheks. On aasta seal töötanud ja rahaga on parem, kuid ei ole kiita. Ise tööl ei käi, sest olen kolme lapsega kodus ja meie kandis pole seda tööd ka nii lihtsalt võimalik saada.
Mees käib kodus kuus korra ja paar päeva saab olla, sest töö (ehitaja) pärast ei saa ta kauem olla. Nii, et mina kasvatan lapsi siin. Kodus olles ta esimene päev tegeleb lastega, ostab mis nad tahavad ja siis on külapeal sõpradega pidutsemas, kuni peab ära minema ja kaineks saama. Kuigi iga kord sedasi ei ole. Kui ta Eestis veel tööl oli, siis sai rohkem kodus olla ja muidugi lastega eriti ei tegelenud ka siis. Kõik oli ikka minu kasvatada õpetada nagu ka praegu.
Nüüd mees käib juba paar kuud peale, et me kõik Soome koliksime tema juurde, sest ta ei saa aina edasi-tagasi sõita, kuigi vaid kord kuus käib siin. Ta tahab olla iga päev meiega koos ja lastele seal paremat haridust pakkuda, et tulevikus hea elu oleks neil.
Mina ja lapsed ei tahaks minna Soome elama, sest seal kõik uus ja nad ei ole veel Soomes käinudki ja mina ka ei ole sinna saanud. Lapsed on öelnud, et tahavad siin Eestis elada ja tunnevad siin ennast turvaliselt. Kui läheks, siis hüppaks nagu peadpidi tundmatusse vette.
Kuid mu mees aina räägib, et tulge Soome, siin parem elu. Ütleb, et kui te ei taha minuga siia elama tulla, siis alustan ma siin uut elu (Soomes).
Temast lahku ei tahaks minna, oleme 10 aastat koos olnud ja ta on mu esimene armastus ja sinna kolida ka ei suuda hetkel.
Mida teha, enam ei oska. Kas muuta enda ja laste elu kardinaalselt või jääda enda seisukoha juurde, et mina elan lastega siin ja tema Soomes oma elu?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Teie ees on raske otsus ning keegi teine Teie eest seda teha ei saa.
Ehk aitab edasi mõelda küsimus - kui palju ma oma meest usaldan? Kohanemine võõras riigis ei ole kerge ning selle käigus on üksteise usaldamine ja toetamine väga tähtis. Kui näete ennast tulevikuski oma mehe kõrval (ka siis kui lapsed suureks saanud), siis kaaluge talle järgnemist. Kui elu ilma meheta tundub kergem, probleemivabam, siis peaksite realistlikult hindama oma ressursse kolme lapse kasvatamisega siin Eestis toime tulla.
Milline iganes Teie otsus olema saab, on kõige tähtsam, et kaasaksite sellesse protsessi ka oma mehe.

parimatega,
Siiri Tõniste