Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas teha nii, et peres, kus ema isa on erinevast rahvusest, hakkaks laps rääkima mõlemas keeles?18.06.2013

Tere!
Hakkasin hiljuti koos elama venelannaga, kellel on 2,5 aastane laps eelmisest abielust. Laps räägib veel vähe, kuid vene keeles saab aru kõik, mis ta käest küsid või räägid talle. Praegu on kodune suhtlus ainult vene keeles. Keeruliseks teebki asja see, et laps juba saab kõik aru, mis talle räägitakse ja kui proovin eesti keeles rääkida, siis ei midagi. Kas on vaja varuda rohkem kannatust ja hakata lihtsalt eesti keeles rääkima või mis moodi seda parem teha oleks? Naine eesti keelt ei räägi. Mõtlesime, et paneks lapse eesti lasteaeda aga meie linnas on eesti lasteaias kõik kohad täis ja hetkel sai vene lasteaeda koht lapsele - kas see oli viga, ei tea?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

2,5-aastane laps teeb alles esimesi samme emakeele omandamisel, seega loota, et ta samal ajal teisegi keele kiiresti selgeks saab, on siiski ennatlik. Kannatuse varumine on väga õige tegu. Seda enam, et lapse vestlus emaga toimub siiski emakeeles. Kuna olete lapse jaoks alles "võõras onu" mitte lapsevanem, siis kontakti loomine temaga oleks ehk kergem tema emakeeles. Vanemlikku rolli tema suhtes Te vähemalt paari lähema aasta jooksul võtta ei saa - pigem sõbraks või heaks kaaslaseks olemine on adekvaatsem valik. Mida enam laps Teid aktsepteerima ja omaks võtma hakkab, seda enam on ta valmis ka Teie keelt omandama.

parimatega,
Siiri Tõniste