Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas suhete ebaselguse ringist välja saada?11.09.2013

Minu 5 a suhe purunes. Leidsin endale uue mehe, kel oli sammuti suhe lõpetamise järgus. Alguses olime hullult pühendunud ja koos. Siis aga hakkasid meid väga palju mõjutama eelnevad elukaaslased. Lõpuks poolteist aastat olime koos, siis lahus, valed ja eelnevad elukaaslased kuni tänaseni. Elame koos aga meie vahel on palju pingeid. Ikka ja jälle avastan, kuidas elukaaslane endale kohtumisi organiseerib ja tegeleb kõrvalsuhte loomisega. Minu jaoks on sellest saanud haiglaslik kontrollimine. Vahel on päevi kui ma tunnistan endale, et ma peaksin sellest üle olema ja leidma endale tegevust, et mustast masenduse august välja tulla. Emotsioonid kõiguvad alatasa. Igakord kui teda kontrollin avastan midagi ebameeldivat. Temaga sellest rääkides kord teeb ta mind maha, kord jõuame selleni, et ta palub põlvili andeks. Ütleb, et armastab jne. Tegemist on väga andeka inimesega, lai silmaring ja tõesti hooliv inimene. Aga ei mõista milleks on vaja tutvuseid, mis sisaldavad olemasoleva naise petmist? Minul on suured tunded ja tema ei suuda ka minuta, sest võimalusi ära minna on olnud väga palju. Nii päevast päeva tunnen, et mul pole millekski isu. Isu isegi sõna otseses mõttes. Üritasin, et hakkan tegelema spordiga. Kuna aga elukaaslase hetkeline töötus, siis ma ei raatsi enda peale kulutada, et mõnda spordiklubisse minna. Minu endine elukaaslane ootab mind tagasi ja otsib samuti kontakti. Temaga suhtlemine tundub aga tema elu pidurdamine. Sooviksin, et tal läheks hästi ja leiaks oma rahu ja et minuga suhtlemine niisama neti vahendusel ei tule kasuks. Nii pendeldan ja olen endaga juba kaua pahuksis. Mis aitaks alustada seda rahu tunnet ja õiget teed?

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tänan kirja eest! Küsimuses on välja toodud palju teemasid ning raske on valida, millele täpsemalt vastuse fookust üles ehitada. Kui alustada lõpust e küsimusest, mis aitaks alustada rahutunnet ja õiget teed, siis peaksite endalt küsima, millist suhet ma tahan, aga samuti millist suhet ma enda arvates väärin. Esimesele poolele küsimusest võib olla kergem vastata, kui teisele, sest võib selguda, et tunnete, et te pole seda väärt, mida soovite e käitute nii, et soovitatud suhteni ei jõuagi. Kas usute, et kuigi mees petab ja valetab, on ta siiski parim kaaslane eluks? Kui ta ei muutu, kas olete nõus ikkagi temaga koos olema?
Üldiselt tekitab rahutunnet see, kui peamised vajadused suhtes on rahuldatud. Kas teil on? Kui pole, siis mida ise saaksite teha, et oleks?
Huvitav ja vastuseta seik on minu jaoks teie kirja lugedes see, mis juhtus, et olles pühendunult mõnda aega suhtes olnud, sattusite mõlemad(!) eelmiste elukaaslaste mõjuvälja. Mis teid praeguse mehega kokku viis ja mis oli teie suhte eesmärk kokkusaamise hetkel? Kas tahtsite probleemid seljataha jätta ja puhtalt lehelt, nii et te teineteist selles aitasite? Vahest saab suhte loomise aluseks olnud teema aeg ümber ja kui muud ei seo, eemaldutaksegi. Millist rolli mängib teie mehe uus-vana suhe teie suhtes e miks te arvate, et tal seda vaja on, et teiega koos olla? Ja kuivõrd võib teie suhtlemine oma endise elukaaslasega teie suhteid praeguse mehega mõjutada? Mõneti tundub teie suhe praeguse mehega määratlemata, et kas te loote ühist elu ja tulevikku või olete koos, et mitte üksi olla või ... Kas teie visioon edasisest on ühine, olete seda arutanud? mis teid seob?
Kindlasti mõjub hästi see, kui tegelete endaga sh ka sporditegemine, kui see toob teie ellu rõõmu ning vähendab muremõtteid, miks mitte ka mehe kontrollimise vajadust. Soovitan arutada teemat oma ala professionaaliga kas koos või üksi, kirja teel selliseid asju lahendada on võimatu.