Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas tagasi võita kaotatud usaldus ja hoiduda edasistest eksimustest?12.12.2013

Tere,
Olen suhtes ühe väga toreda neiuga. Juba alguses oli mul probleeme enda avamisega ja seega ta ei teadnud, mida ma mõtlesin ja tundsin tema vastu. Suhte jooksul olen 2 korda rääkinud ka teiste naistega, kuid mitte petmise eesmärgil. Oma neiu on teada saanud ja mõlemad korrad ähvardanud välja visata mind ja seda, et me pole enam paar. Kuid mõlemad korrad on andestanud ja ma olen lubanud, et muudan ennast ja ei tee mingeid selliseid lollusi. Muidugi olen ma suutnud veel lollusi teha ja viimane tipp oli see, et tegin tema selja taga mokatubakat. Probleem selles, et lubasin, et ei tee seda enam kunagi. Aga nüüd jäin vahele. Ma tõesti ei taha selliseid asju enam teha ja lubada lubadusi. Tahan neid täita, kuid ikkagi kuidagi ei suuda ja libastun. Kuidas oleks võimalik võita tagasi kaotatud usaldus ja mida teha endaga, et ei toodaks enam sellist jama.
Aitäh

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Paarisuhe kahe inimese vahel on üks keeruline asi. See toimib hästi vaid siis, kui see on kahepoolne - mõlema vajadusi ja eelistusi arvestatakse. Teie kirjast jäävad kõlama neiu soovid - Te ei tohiks teiste naistega rääkida ega mokatubakat teha. Millised on Teie seisukohad? Kas peate neiu seatud reegleid õiglasteks? Muutuda saate vaid siis, kui seda ise soovite, mitte sellepärast, et neiu seda soovib.
Seega soovitan alustuseks mõtiskleda, millised on Teie vajadused suhtes. Ehk on neiu ootused Teile liiga piiravad ja seetõttu on raske neid täita. Ehk on Teilgi ootusi neiu suhtes ja seega saate võrdsemal tasandil läbi rääkida - mida Teie olete valmis muutma ja mida tema. Ja kindlasti tuleb suhtele kasuks kui oma tunnetest tema vastu avatumalt räägite.

Palju jõudu Teile,
Siiri Tõniste