Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas võita tagasi armastatud naine, kui sõprussuhtest kasvas välja minupoolne armastus?12.01.2014

Tere.
Mina enam küll paaris oma kaaslasega ei ole, aga sellega seoses loodaksingi selgust saada. Nimelt oleme olnud selle naisega väga heas sõprussuhtes väga kaua aega, kuid suvel siis ütlesin talle, et armastan teda. Olime suvel koos kuskil 4 kuud kuni ta tahtis pausi meie suhtesse. Ma ei osanud kuidagi käituda. Ma palusin ja mangusin, et lepime ära, kuid see ajas teda veel minust rohkem eemale kuni siis asi jõudis sinnamaani, kus ta lausus, et ta ei ole mind armastanud ei siis, kui koos olime, ega ka siis hiljem kui paus oli. Ta ütles veel, et kui ma oleksin talle ruumi andnud ehk siis vait olnud, mitte mangunud kogu aeg, siis oleks praegu kõik korras olnud. Ja praegu on asi nii, et tal on uus kaaslane. Ma ei tea, kas saan teda kunagi tagasi üldse. Hetkel me enam ei suhtle, sest ta on minu peale ma ei tea kas kuri või siis lihtsalt eemalolev. Aga eks see on hea ka, et me hetkel ei suhtle. Siis ta ütles mulle veel, et ta ei osanud minuga koos olla armusuhte kontekstis. Aga see on ka minu viga, sest ma ei olnud päris mina ise kui me koos olime. Olin tihti tujukas ja tõmbasin väikestest asjadest jama üles. Ma vaatasin ka teda kui sõpra ja ju siis ei näidanud talle välja, et hoolin temast tegelikult kui naisest. Praeguseks ma juba tean, et temaga ma soovin veeta kogu oma elu koos aga ma ei tea kas see kunagi juhtub. Siis ma leidsin internetiist sellise mehe nagu Michael Fiore. Võibolla olete kuulnud. Igatahes tal on selline programm nagu text your ex back. See on selline sms teel oma eksi tagasi võitmine kui nii võib öelda. Ja ma olen seda valmis proovima aga alles suvel, kui asjad on maha rahunenud. See kõlab pealt näha selline lihtlabane variant aga mulle tundub see üsna hästi läbimõeldud asjana. Nagu öeldakse, et hakkad inimest hindama alles siis kui oled temast ilma jäänud. Aga ta on mulle meeldinud juba väga kaua rohkem kui sõbrana. Ja lõpuks ma siis saingi ta endale aga ma keerasin kõik aiataha. Mul on sellest väga kahju. Kas teie arvate ka siis, et ta ei armastanud mind kui koos olime nende kuude jooksul ja ta võis ajada sassi sõbra armastuse ja mehe armastuse. Lisan, et ta oli enne mind pikas ja rutiinses suhtes 6 aastat. Ta ütles ka veel, et ta oligi rutiinis ja lasi lihtsalt ennast kaasa viia kui talle ilusaid sõnu ja armastust avaldasin. Kuid kui koos olime, siis ta ütles korduvalt, et ta armastab mind. Ja pärast ütleb, et ei armastanudki mind. Mida teie sellest loost arvate? vabandan kui lugu segane tundus :)

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Lugu tundub tõesti segane - suhtes olles olete öelnud ja teinud ühtesid asju, suhte lõppedes aga teisi. Kus on tõde ja kus teesklus - sellest on raske teil endilgi aru saada.
Teekond sõprusest armastuseni on väga delikaatne ja harva kui mõlemad osapooled selleni koos jõuavad, sagedasem ongi teiega juhtunud variant, kus üks sõpradest tunneb sügavamaid tundeid ja teine sooviks jääda sõprussuhte tasandile. Sellisel juhul suhted enamasti lõppevad, sest mõlema ootused suhtele on liiga erinevad.
Mina terapeudina ei soovita kindlasti armastust "tagasi messida " ega seda manguda. Teises inimeses tekitab see eelkõige vastumeelsust ja eemaletõmbumist, parimal juhul kaastunnet, millel on aga vähe tegemist armastusega. Nagu kirjast aru saan, olete talle oma tunnetest avameelselt rääkinud ja ega Te rohkemat teha saagi. Kui Teie tunnetele ei vastata, jääb üle kurbus ja kaotusevalu üle elada ja oma eluga edasi liikuda. Kindlasti on kuskil naine, kes just Teile on loodud.

parimatega,
Siiri Tõniste