Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida teha, kui mees on vägivaldne, kuid eraldi ma ei saa kolida, sest laps on erivajadustega?24.01.2014

Kuidas peaksin toimima? Olen abielus olnud 18 aastat ja meil on 2 poega. Soovin oma abielu lahutada. Elame majas, mis on meil laenuga kahepeale võetud. Mees on vägivaldne ja raha laste kasvatuseks maksab ebaühtlaselt. Tema lahutust ei taha ja ähvardab. Psüühiliselt on ta ebastabiilne ning tihti ägestuv. Laste kasvatusest ta eriti osa ei võta. Kui talle midagi ei meeldi, siis lahkub kodust. Vahest lähevad käiku ka rusikad.
Kui räägin lahutusest ja eraldi elamisest, siis lubab mind ja minu ema maha lüüa. Mitu korda olen ta tema tugevat kätt tundnud. Ühel korral kui asi väljus jällegi kontrolli alt, kutsus noorem poeg politsei (kuna minu näos oli ka tema "kätt" näha). Peale 1 ööd kinniistumist lubas ta ennast parandada, aga seda pole juhtunud. Kõige hullem on see, et tigedushoogudel ta ainult karjub, sõimab ja sõnavara ei kannata väljaütlemist. Olen täiesti nõutu. Millest peaksin alustama ja kuidas toimima. Minu soov oleks, et ta majast ära koliks. Kahjuks ei ole mul nii palju vara, et talle korter muretseda. Kas ma peaksin seda tegema. Kuna mul on töökoht ka linnas, siis ei saa ma ka kaugemale kolida. Samuti on meil üks laps erivajadustega ja minu elukorralduse muutmine ei tuleks kõne alla. Samas ütleb abikaasa, et võiks ise lapsi kasvatada. See ei ole lihtsalt võimalik. Kui ta on kodus, siis ta ainult magab. Päeviti on ta tööl. Tihti ei ütle ka ära õllest. Tean, et lapsed tahavad minuga elada (nii on mulle ka noorem poeg öelnud). Elu praegu on võimatu ja pinged on viimase peal. Kardan, et varsti murdun.
Mida teha või kust abi saada?

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere! Tänan Teid pöördumast - see on julge samm abi otsida. Tunnistan, et olen ise vähe vägivallajuhtumistega kokku puutunud ja seetõttu palusin vastamisel ühe eksperdi abi. Siin on tema vastus:
"Lähisuhe pole kindlasti midagi sellist, mida peaks välja kannatama. Kui suhe ei toimi ja seda on püütud taas tööle saada, kuid miski ei anna tulemust, tuleks ikkagi tõsiselt kaaluda lahkuminekut. Teie kirjeldus teie ja teie mehe suhtest loob pildi, kus kannatajaks olete teie ja lapsed, suhtes on vägivalda. See on ohtlik olukord kõigile teile, eelkõige lastele.
Vägivald suhetes on alati väga raske. Olete toiminud targalt, kui olete mehe poolse vägivaldse akti lasknud politseis registreerida. Kindlasti ei tasu niisama ootama jääda, et ehk vägivald enam ei kordu, seda enam, et peres on lapsed. Olukorrale on aga mitmeid lahendusi. Julgustan pöörduma naiste tugikeskuste poole, kes tegelevad spetsiaalselt vägivalla ohvritest naiste jõustamise ja toetamisega. Täna on üle Eesti olemas 13 naiste tugikeskust, kuhu saab pöörduda koos lastega. Koha peal saab nii psühholoogilist nõustamist, juriidilist nõustamist ja vajadusel majutust. Lisaks saab ööpäevaringselt helistada lähisuhtevägivalla tugitelefonile 1492, kust saab nõu lähima abi suhtes. On võimalik pöörduda kohaliku ohvriabitöötaja juurde, kes saab samuti aidata, suunates klienti teraapiasse jne. Alati on võimalik ka pöörduda kohaliku sotsiaalosakonda ja arutada sealse laste ja peredega tegeleva spetsialistiga võimalikke variante ja sekkumisi, mis kaitsevad eelkõige lapsi, aga ka teid ennast.
Palun ärge jätke end selles olukorras üksi ja abita!"
Lisan omalt poolt ühe kodulehe aadressi: http://naisteliin.ee/
Parimale lootes
Kärt Kase