Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida ette võtta 8-aastase lapse muutlike tujudega?03.03.2014

Tere,
8-aastasel tütrel on tujukõikumised, kord nutab ja siis naerab, pidevalt ei taha ta midagi teha ja lohutada ja kuhugi kaasata on teda raske. Mida teha? Kas pöörduda arsti poole või äkki saaks rohtudega kuidagi olukorda parandada natukenegi.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Pereterapeudina küsiksin Teie käest palju küsimusi, mis puudutavad last ümbritsevat keskkonda - peresuhteid, koolis toimetulekut, sõpradega suhteid, päevakava jm. Sellises vanuses lapse emotsionaalne heaolu sõltub väga tugevasti teda ümbritsevate täiskasvanute käitumisest, eelkõige suhetest pereliikmetega.
Kindel on see, et 8-aastane laps ei ole suuteline oma tugevate emotsioonide reguleerimisega iseseisvalt toime tulema. Teda tuleb aidata eelkõige tunnete väljendamist lubades, samas juhendades, kuidas seda teisi ja iseennast kahjustamata teha.

Teie kirjast võiksin eeldada, et Teie tütar on kurb ja tal puudub turva- ja kindlustunne, mis aitaks tal maailmaga seoses aktiivne ja uudishimulik olla. Ehk on lapse elus toimunud olulised muutused - pereliikmete lahkumised, juurdetulemised, kolimine vm.

Nii väikese lapse puhul peaks rohi olema küll viimane variant, mida kasutada. Kui vajate välist abi, siis soovitan kas koolipsühholoogi või pereterapeudi poole pöörduda.

parimatega,
Siiri Tõniste