Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida teha, kui ise ei suuda otsustada, kas minna vägivaldsest mehest lahku või mitte?20.03.2014

Tere, nimelt olen nüüdseks 8 aastat mehega, kes on minu üle täielikult kontrolli võtnud. Nende aastate jooksul on ta käitunud minuga vägivaldselt. Peamiselt on siiski tõukamised ja kõrist kinni võtmised. Olen pidevalt ära läinud, kuid siiski tagasi tulnud tema juurde. Otsustasin temaga ka siiski lapse saada. Nüüd saab laps kohe kohe kaheseks ja vägivald pole mehe poolt lõppenud. Kui olin rase, siis ükskord kui ta jõi ja mina sõitsin autoga, soovis ta, et auto seisma jätaksin, kuna soovis sõprade juurde tagasi minna. Kuna ma ei peatunud võttis ta keset sõitu võtme välja ja me jäime keset teed seisma, siis ta kägistas mind ja ähvardas mind lüüa. Kui laps oli väike beebi, siis vihastas ta mu peale taas ja lohistas mind põrandal ukse juurde, et ma minema läheksin ja hoidis last kinni, et ma last ei saaks. Ükskord kui last süles hoidsin, lõi ta mulle väga kõvasti vastu kukalt, kuna laps nuttis mu süles. Ja iga kord kui ta joob (ta joob väga tihti ja palju) vihastab ta mu peale ja tahab mind kogu aeg välja visata. Tõukab ukse juurde, et kao minema. Ja hoiab last kinni. Tahan ära minna väga aga ei ole julgenud, kuna ei taha last temaga jätta. Kardan väga, et jään lapsest ilma. Olen nüüd mõelnud, et põgenen lapsega salaja ema juurde. Samas on ta mind ähvardanud, et kui lähen, siis helistab politseisse, et laps varastati ära. Mida teha? Kas kohus usub mind? Kui suur on mul võimalus, et laps jääb minuga?

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere! Taaskord kuna tegemist ei ole mulle väga tuttava teemaga, palusin nõu eksperdilt, kes vastab nii: "Tõepoolest, see olukord on ohtlik teile ja teie lapsele. Kirjutate, et olete pidevalt ära läinud ja siis jälle tagasi tulnud. Vägivaldse abikaasa või partneri juurest lahkumine on oluliselt keerulisem kui arvatakse ja on täiesti mõistetav, et sellist vägivalda kogenud inimesena on teil erinevatel ajaperioodidel esinenud vastuolulisi tundeid. Kirjutate, et tunnete hirmu selle ees, mis saab siis, kui te oma partnerist lahku lähete. Hirmutamisele mitte alluda võib tunduda peaaegu võimatu, ent allumatus on ainuke viis sellele olukorrale vastu astuda ja sellest väljuda. Kindlasti vajate abi ja toetust. Ning Teie olukorrale on mitmeid lahendusi.
Alati on võimalik pöörduda kohaliku sotsiaalosakonda ja arutada sealse laste ja peredega tegeleva spetsialistiga võimalikke variante ja sekkumisi, mis kaitsevad eelkõige last, aga ka teid ennast.
Kohalik sotsiaalosakond on pädev andma praktilist ja ka juriidilist nõu, et saaksite rahuneda lapse äravõtmise teemal. Kindlasti rääkige kõigist vägivallajuhtumitest ka sotsiaaltöötajale. Ehk peaksite ka kaaluma varianti minna mõneks ajaks naiste tugikeskusesse varjule. Täna on üle Eesti olemas 13 naiste tugikeskust, kuhu saab pöörduda koos lastega. Tugikeskused tegelevad spetsiaalselt vägivalla ohvritest naiste nõustamise ja toetamisega. Koha peal saab nii psühholoogilist nõustamist, juriidilist nõustamist ja vajadusel majutust. Lisaks saab ööpäevaringselt helistada lähisuhtevägivalla tugitelefonile 1492, kust saab nõu lähima abi suhtes. Samuti on võimalik pöörduda kohaliku ohvriabitöötaja juurde, kes saab samuti aidata, suunates klienti teraapiasse jne. On ilmne, et te ei tule antud olukorras toime üksipäini. Otsige lisaks abi ja toetust ka oma vanematelt ja sõpradelt - ärge jätke end oma mures üksi. Ning mõelge, et teil ja teie lapsel on õigus turvalisele elule, õigus austavale kohtlemisele ja õigus teha oma elus muutusi."
Loodan, et see on teie jaoks piisav vastus. Soovin edu!