Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida teha, kui 5-aastane laps räägib üksikasjalikult, kuidas ta ennast lõikuma ja muid enesevigastusi tekitama hakkab?01.04.2014

Tere.
Läksime mehega lahku mõned kuud tagasi, lapsega kohtumiste korraldamine on olnud vaevaline, mees kisub tüli ja kaebab iga asja peale lastekaitsele, et mida mina kui ema pidevalt valesti teen.
Laps on peale isaga kohtumistelt tulekut väsinud ja endassetõmbunud. Kui meil tekib lapsega keelamise vm pärast tüli, hakkab laps täpsusteni kirjeldama kuidas ta ennast ära tapab (nt lähen seisan suure maantee äärde ja ootan suurt autot, siis hüppan ette, et ma surma saaks; võtan pudeli, löön puruks, põhjaga kraabin endal käed ja kõhu puruks jne neid versioone on veel). Samuti on laps ähvardanud kodust nö minema kolida, ta on öelnud, et kui ta sõna ei kuula siis emme tee mulle haiget, mulle meeldib kui sa mulle haiget teed. No see ei ole normaalne jutt 5a suust.

Mul on kahtlus, et sellistest asjadest räägib isa lapsega kohtumiste ajal. Mind juures ei ole ja kindlaid tõendeid ei ole. Mida teha?

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Lahkuminek mõjub lapsele kindlasti kurvastavalt ja turvatunnet kõigutavalt. Kui vanemate suhted muutuvad või jäävad seejuures vaenulikuks, siis seda on lapsel eriti raske taluda. Need jutud, mida kirjeldate, et ta räägib, mõjuvad õõvastavalt ja on selge märk, et vaja on abi otsida. Imestan, et kuidas oskab viiene selliseid stsenaariume luua, aga see selleks. On selge, et lapsel on valus. Vahest soovitakse seda valu füüsilise valuga summutada. Füüsilist valu võib olla kergem taluda kui emotsionaalset valu. Soovitan konsulteerida paralleelselt laste psühhiaatriga ning minna mehega perenõustaja juurde õppimaks koos toimimist vanematena, et laps saaks laps edasi olla ega peaks oma elu pärast muretsema.