Politsei


Küsimus: Kas see on karistatav, kui elukaaslane tuleb töö juurde isikliku elu asju klaarima, räuskama ja last nõudma?10.11.2016

Tere!
Minu elukaaslasel käis tööjuures tema eksmees ähvardamas, sõimamas, ning enda last nõudmas (neil on kohtu poolt graafiku alusel lapsehoidmine määratud), aga kui oli aeg last hoida, siis lapse isa oli kodust ära ja ei võtnud telefoni vastu, ning hiljem päevapeale tuli last tööjuurde nõudma.
Kas selline käitumine on karistatav? Ja millised õigused on neiul oma tööaja rahuliku kulgemise eest?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui tegemist on asutusega, siis sellisel puhul on kõige mõistlikum kutsuda kohale turvamees. Kui isik keeldub lahkumast, siis juba politsei.

Kui eksmees karjus solvanguid ja roppusi, on naisel õigus pöörduda kohtusse. Kui ta karjus ähvardusi naise elu, tervise või ka vara suhtes, siis saab naine teha politseisse kuriteoteate. Kui ta tol hetkel tunneb ka hirmu on elu pärast, siis võib alati helistada ka 112.

Tagada, et sellist asja enam kunagi ei juhuks, otseselt ei saagi. Mehega peab rääkima, et sinna töö juurde tulemine ei ole lubatud ja kutsutakse politsei, kui ta tuleb ja keeldub lahkumast. Võimalus on ka minna kohtusse ja jagada lapsehooldus selliselt, et mehel ei ole õigust oma last kas üldse näha, mis on küll väga ränk lahendus, kuid kui lastevanemate omavaheline suhtlus on võimatu ja üks kujutab teisele ohtu, siis midagi peab muutuma.