Politsei


Küsimus: Kas see on karistatav kui võõras inimene jälgib igat käiku mu tegu - millal välja lähen, mis seljas on, palju meiki on...? 10.11.2016

Tere.
Kas see on karistatav kui võõras inimene jälgib igat käiku ja tegu (millal välja lähen, mis seljas on, palju meiki on, millal tulen, kellega lähen jne) internetis kasutab juba teiste kontosi, et mind jälgida ning see kõik on kestnud juba üle aasta aga mina ei saa nii rahus elada kui keegi võõras mind jälgib ja jutust see inimene aru pole saanud.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Antud küsimuses on raske nõu anda, kuna tegelik taust vajab täpsustamist. Jah, karistusseadustikus on olemas järgnev paragrahv:
§ 137. Eraviisiline jälitustegevus
(1) Jälitustegevuseks seadusliku õiguseta isiku poolt teise isiku jälgimise eest tema kohta andmete kogumise eesmärgil –
karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Aga siia alla ei kuulu info, mis on lihtsasti kättesaadav ka ilma erinevad meetodeid või tehnikat kasutamata. Naaber vastasmajast näeb alati, millal lähete ja tulete, kuid ta ei pane sellega automaatselt toime jälitustegevust. Kui Teie facebookis on uued pildid Teist ja keegi selle isiku sõpradest neid talle näitab, siis ehk tuleks need sõbrad ära blokeerida, nende õigusi kontol nähtaval olevate asjade suhtes vähendada või ise sinna mitte midagi postitada, mida Te ei soovi võõrastega jagada.

Kui Te isikut teate, siis saate näiteks oma sõpradele teada anda, et nad ei jagaks Teie kohta käivat infot temaga. Kui tema tegevus häirib juba Teie igapäevaelu, on võimalik pöörduda kohtusse lähenemiskeelu rakendamiseks.