Politsei


Küsimus: Kui kaks aastat on väärteost möödas, kas siis on mul võimalik minna tööle avalikku teenistusse?10.11.2016

Kas olen õigesti aru saanud, et väärtegu aegub karistusregistrist 2 aasta pärast alates karistuse täitmisest? Kui kaks aastat on möödas ja väärtegu enam karistusregistris näha pole, siis kas mul on võimalik minna tööle avalikku teenistusse (st. riigiametnikuks jne) või on see riigi poolse taustauuringu tegemisel endiselt näha ning võib saada takistuseks avalikus teenistuses?

Ette tänades ja vastust ootama jäädes

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Avalikus teenistuses töötamist reguleerib Avaliku teenistuse seadus: https://www.riigiteataja.ee/akt/106102016002?leiaKehtiv. Paragrahvis 15 on kirjas isikud, keda teenistusse võtta ei saa. Ka kehtiva väärteoga isik saab kandideerida avalikku teenistusse.

Kas ja kui põhjalikult tehakse isiku suhtes taustakontroll, on juba igas asutuses erinev. Politseis vestlusvoorus olles on see trahv kindlasti asi, mida tuleks mainida. Politsei ja piirivalveseadus § 40 laiendab keelde isikute suhtes, keda ei saa ametisse võtta, kuid väärtegu takistavaks teguriks pole. Ausameelsus, ka suhtumise väljaütlemine oma enda isikliku rikkumise suhtes võib minu arvates saada positiivse kaalu kandideerimisel. Eksimusi teevad kõik, küsimus on see, mida sellest õpitakse.