Politsei


Küsimus: Kas politseinikud võivad ületada kiirust kui vilkurid ei tööta?10.11.2016

Sooritasin parempööret ja kiirendasin, vastu tuli politsei. Jätkasin sõitu ja nägin, et politsei auto keerab ringi. Selleks hetkeks oli meie vahemaa umbes pool kilomeetrit. Mina sõitsin siis lubatud maksimaalse kiirusega ja politsei auto jõudis mulle mõne hetkega järgi ja lülitas sisse sinised ja punased vilkurid. Uurisin siis, et kas see on normaalne käitumine teie poolt nii linnas kihutada ilma vilkuriteta ja sain üsnagi ülbe vastuse, et "ma võin kiirust ületada ilma vilkuriteta kui ma tahan". Mulle tundub see natuke kahtlane, kuna alles saime lehest lugeda kuidas politseinikud ülekäigu rajal inimese surnuks sõitsid. Seega küsimus jääb, et kas ilma sinise vilkurita võib kiirust ületada või mitte? Kui vastus on eitav siis kuhu peaks sellest politseinikust teatama?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Konkreetsele juhtumile saate seaduse mõttes korrektse hinnangu politsei sisekontrollibüroolt. Nendeni jõuab Teie päring kas läbi ppa@politsei.ee või siis piirkondliku meiliaadressi kaudu (pohja@politsei.ee, louna@politsei.ee, ida@politsei.ee, laane@politsei.ee). Kirjeldage juhtunut võimalikult täpselt nii konkreetse aja kui ka muude tehioludega, et nad saaksid kindlaks teha patrullekipaaži, kes Teiega tegeles.

Üldreeglina jah, liiklusseaduse § 84 järgi võib teatud kindlaid liiklusreegleid eirata siis, kui kasutatakse siniseid vilkureid ja vajadusel helisignaali. Samuti ei ole politseiametniku vastus minu hinnangul väärikas ega ka korrektne, isegi siis mitte, kui see on kontekstist välja rebitud (antud juhul ei ole teada ei eelnev ega järgnev vestluse kulg). Hoolimata olukorrast peab ametnik jääma rahulikuks, viisakaks ning andma ammendava vastuse seadusele viidates.

Kindlasti soovitan teinekord pärast parempöörde sooritamist sõita siiski lubatud kiirusepiirangut jälgides. Sel juhul ei ole vaja politseinikel Teid üleüldse ka kinni pidada ja turvaline liikluskeskkond teistele liiklejatele olekski tagatud.