Politsei


Küsimus: Kas peaksin avalduse tegema politseile, kui internetist eraisikult ostes on müüja pärast osamaksu tegemist kadunud?30.08.2017

Tere.
Ostsin internetist sotsiaalmeedia grupi kaudu eseme. Kontrollisin eelnevalt müüja andmeid internetist, ei tundunud kahtlane, sest ei leidnud midagi negatiivset (midagi ei leidnud). Teostasin pangaülekande (maksin postimaksu ja poole toote hinnast nagu müüjaga kokku lepitud, pool summat koos postimaksuga 127,29 eurot) müüja väidetava õe pangakontole (kontrollisin ka internetist õe tausta), sest müüja oli alaealine ja väidetavalt pangakontot veel polnud. Teise poole pidin maksma siis kui ese käes. Makse tõestamiseks saatsin müüjale panga kviitungi. Müüja lubas toote järgmine päev teele panna. Hetkel on väidetavast toote posti panekust möödas 11 päeva. Mõtlesin minna sotsiaalmeediasse vaatama müüja kirjavahetust ja kirjutada talle kuhu ese nii kauaks jäänud on, kuid müüja sotsiaalmeedia konto oli kustutatud. Nii kui vestluse peale kõpsasin see kadus ja üles enam ei leia. Sotsiaalmeedias googeldades müüjat ei leia, kuigi seal on mõned tema nimekaimud. Just konto kustutamise ja kulunud aja tõttu eeldan, et tegemist on kelmusega.
Kaua peaksin veel ootama ennem kui teen politseile avalduse? Kui avaldus politseile tehtud ja ikkagi ese peaks pakiautomaati jõudma (kuigi ma ei usu seda, sest sotsiaalmeedia konto kustutati), siis kas mul tuleb politseiga pahandusi, et kiirustasin avaldusega? Kas avadlust on võimalik tagasi võtta?

Ette tänades

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Avalduse võib antud juhul siiski teha. Kelmusele viitab alati märk, kui keegi soovib raha saada kellegi teise kontole. Kui pakk saabub pärast süüteoteate esitamist, siis saate sellest menetlejat informeerida, otseselt mingit pahandust sellest ei tule. Üldjuhul soovitab menetleja enne avalduse esitamist oodata paki saabumist mõistliku aja piires, kuigi päevadega seda otseselt kindlaks pole määratud. Usun, et kaks nädalat on juba piisav aeg, et välistada võimalus, et paki saaja unustas kogemata õigel ajal paki teele panna või et pakk on kuidagi teisiti transpordi käigus kaduma läinud.