Politsei


Küsimus: Mida teha, kui minu arvuti varastati ja nüüd olen ise süüdistatav, nagu oleks arvuti teel inimesi mõnitanud ja kiusanud?30.08.2017

Tere. Keegi varastas minu arvuti id ja esines minu nime all, kiusates inimest, keda ma ei tunne. Selle tõttu esitati mulle süüdistus nagu oleksin mina antud inimest mõnitanud ja ähvardanud. Politsei ei usu mind, kui ütlen, et ei tunne seda inimest, keda kiusati, sest tundub, et keegi on kasutanud minu nime. Seoses sellega otsiti ka kodu läbi, kuid politsei ei esitanud dokumenti, mille alusel kodu läbi otsiti. Kuna on esitatud süüdistus, tuleb mul käia ütlusi andmas, kuid kuna elan maal, ei ole Tallinna sõit alati nii lihtne. Kuidas toimida edasi?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui politseinikud tulevad sündmuskohale on nad kohustatud näitama läbiotsimismäärust, mis tõendab, et läbiotsimiseks on vastav luba kohtult olemas ning millel on kirjas läbiotsimise eesmärk ja põhjendus. Kui politseinik seda ei esitanud, andke sellest teada politsei sisekontrollibüroole, kes saab hinnata antud tegevuse õiguspärasust (ppa@politsei.ee).

Teile saadetakse jaoskonda ülekuulamisele tulemiseks kutse. Kui aeg ei sobi või tegemist ei ole Teie elukohale lähima politseijaoskonnaga, tuleb võtta menetlejaga ühendust ning leppida kokku mõlemale sobiv aeg ja koht ülekuulamise läbiviimiseks.

Kui Teie teate, et ei ole süütegu toime pannud ning politsei teeb siiski teistsuguse otsuse, on Teil võimalik menetluse alustamise kui ka otsuse peale kaebus esitada.