Politsei


Küsimus: Kuidas kaitsta end mehe venna vaimse terrori eest?30.08.2017

Probleem on mehe vennas, kes mind/meid pidevalt terroriseerib. Probleem algas kolme aasta eest, ning sellest ajast alates, enamasti ebakaines olekus, inimene terroriseerib meid e-kirjade, sotsiaalvõrgustike jne kaudu. Tegu on ka muus osas väga ebastabiilse inimesega, kes nii verbaalselt kui ka füüsiliselt ründab töökaaslasi, võhivõõraid jne. Mees ja tema ülejäänud perekond ei taha mõista, et tegu on vaimselt haige inimese ja psühhopaadiga, aga minu sooviks oleks siiski ennast ja oma lapsi sellise inimese eest kaitsta. Millised võimalused mul oleksid?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui inimene on pannud toime füüsilise ründe teise isiku vastu, tuleb selle kohta teha süüteo teade. Seda ei saa jätta tegemata ka siis, kui olete teadlik, et isik on arsti poolt psüühiliselt haigeks tunnistatud isikuga. Süütegu on sellegipoolest toime pandud ning lahendust järgnevate süütegude ärahoidmiseks tuleb politseil koos lähedaste ja kohaliku omavalitusega tõenäoliselt ühiselt otsida. Kui aga häiret pole ja seda ka ekspertiis ei tuvasta, siis saab isikut karistada seaduses ette nähtud korras.

Alates selle aasta (2017) juulist on olemas karistusseadustikus paragrahv 157 prim 3, mis on ahistav jälitamine. Teise isikuga korduva või järjepideva kontakti otsimise, tema jälgimise või muul viisil teise isiku tahte vastaselt tema eraellu sekkumise eest, kui selle eesmärk või tagajärg on teise isiku hirmutamine, alandamine või muul viisil oluliselt häirimine, siis karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega. Seega usun, et võite ka selle alusel politseisse süüteoteate esitada.