Politsei


Küsimus: Kas politseitöötajad on kohustatud enne mistahes toimingu tegemist end esitlema, näitama töötõendit?30.08.2017

tere
Kas politseitöötajad (sh. kiirreageerija) on kohustatud koheselt enne mistahes toimingu tegemist end esitlema, näitama töötõendit, selgitama eeldatava rikkumise sisu, hoiatama enne sunni kasutamist?
Kui on rikutud nimetatud protseduurireegleid, kas saab taotleda kogu menetluse õigustühiseks kuulutamist?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

On olukordi, kus politseiametnik ei saa end tutvustada. Näiteks, joostes kurjategija kannul piisab sellest, kui politseiametnik valju ja selge häälega karjub "politsei" ning annab seejärel korralduse või hoiatab sunni kasutamise eest. Kui ikkagi on oht kellegi elule või tervisele sealhulgas politseiametnike turvalisusele, tuleb reageerida kohe ning vajadusel kasutada ka sundi. Sellele järgnevalt saab juba politseiametnik end tutvustada ning selgitada kinnipidamise aluseid ja tutvustada isikule tema õigusi.

Kui kodanik soovib näha politseiametniku töötõendit, on see õigus tal olemas ja politseinik on kohustatud seda näitama.

Kui kinnipidamise käigus on rikutud kinnipeetud isiku õigusi või muid norme, siis see automaatselt ei tähenda kogu menetluse õigustühiseks kuulutamist. Eelkõige tasuks esitada kaebus prokuratuurile, kes menetlust juhib ning samuti politsei sisekontrollile, et saada hinnang, kas antud olukorras ametnik käitus seadusest tulenevalt ja politseitööd reguleerivatest juhistest lähtuvalt õigesti.

Politseinikku on võimalik karistada, kui ta pani kinnipidamise käigus toime süüteo. Samuti on võimalus rakendada distsiplinaarkaristust, kui isik ei täitnud enda töökohustusi nõuetekohaselt või kui ta pani toime vääritu teo.