Politsei


Küsimus: Kas isikuvastase füüsilise rünnaku avalduse tegemiseks on määratud mingi tähtaeg mille möödumisel sündmusest ei menetle enam? 15.06.2018

Tere
Kas isikuvastase füüsilise rünnaku avalduse tegemiseks on määratud mingi tähtaeg mille möödumisel sündmusest politsei asja ei menetle enam?

Ette tänades,

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Karistusseadustik ütleb järgmist:
§ 81. Süüteo aegumine
(1) Kedagi ei tohi kuriteos süüdi mõista ega karistada, kui kuriteo lõpuleviimisest kuni selle kohta tehtud kohtuotsuse jõustumiseni on möödunud:
1) kümme aastat esimese astme kuriteo korral;
2) viis aastat teise astme kuriteo korral.
(2) Agressioonikuritegu, genotsiidikuritegu, inimsusevastane kuritegu, sõjakuritegu ja kuritegu, mille eest on ette nähtud eluaegne vangistus, ei aegu.
(3) Väärtegu on aegunud, kui selle lõpuleviimisest kuni selle kohta tehtud otsuse jõustumiseni on möödunud kaks aastat, kui seadus ei näe selle eest ette kolmeaastast aegumistähtaega.

Füüsiline rünnak on teise astme kuritegu ja seega saab politseisse esitada süüteoteate 5a jooksul pärast süüteo toimepanemist. Kuid tuleb arvestada sellega, et esiteks, mida hiljem teatatakse, seda vähem on vajalikke tõendeid alles (tunnistajad ei pruugi sündmust mäletada, kui vigastused pole fikseeritud arstide poolt, siis puuduvad ka selle kohta tõendid jne) ja teiseks, tuleb arvestada ka sellega, et menetlemine ise võtab aega. Seega, mõistlik on teha süüteoteade ikkagi esimesel võimalusel.