Politsei


Küsimus: Naabri koer hammustas last, käisime nägu õmblemas, mida saab politsei teha selliste koeraomanike ohjeldamiseks?09.07.2012

Täna juhtus siis selline asi, et naabri koer tuli meie õuele ja hammustas 3-aastast poega. Käisime traumapunktis, tehti näkku 4 õmblust. Selle koeraga on ka varem pahandusi olnud, näksanud varem minu tütart, aga nii, et ainult sinikas jäi. Käisin täna ka avaldust tegemas, lubati helistada.
Minu küsimus siis selline, kuidas politsei ohjeldab neid koeraomanike kelle koer ei püsi kodus ja käib külapeal koeri hammustamas, murdnud maha ka paar kassi. Mis on koeraomaniku trahvid ja kas on ka minul lootust kunagi turvalist elu elada. Kas on ka juhused, kui pannakse koeraomanik fakti ette, et peavad koerast loobuma?

Ootan vastust

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tere. Olenevalt elukohast tuleks taolistel juhtudel pöörduda kas munitsipaalpolitseisse või politseisse, mida Te ka tegite. Kohaliku omavalitsuse korraldamise seadusest tulenevalt on ette nähtud tõsine karistus loomapidajale, kelle loom on kedagi vigastanud (trahv kuni 800 eurot). Sellistel juhtudel menetlejad uurivad ka varasemaid juhtumeid selle koeraga ja kui on näha, et inimene ei saa oma koerapidamisega hakkama, tuleb leida muid võimalusi. Esialgu soovitatakse kindlasti korralikku aeda, ketis hoidmist, elektroonilist kaelarihma vmt. Kui loomapidaja ei ole nõus selliseid kulutusi tegema, siis ta tõepoolest peab otsustama, mis koerast edasi saab. Magama panemine on kõige viimane ja äärmuslikum variant. On talupidamisi, mis asuvad metsa sees, kus sellest koerast oleks palju abi, seega tasub ka neid võimalusi kaaluda. Kui koer niisama ringi jookseb ja kedagi ei hammusta, siis on trahv kuni 400 eurot. Loodetavasti oli sellest vastusest abi!