Politsei


Küsimus: Kui politsei jätab karistamata joobes juhi, kas see pole mitte potentsiaalsele mõrvarile sõbralik õlale patsutus?07.08.2012

Kui politsei jätab karistamata joobes juhi, kas see pole mitte potenstiaalsele mõrvarile sõbralik õlale patsutus, tubli poiss jätka samas vaimus? Ja kas see pole mitte vastuolus sellega mida politsei esindaja meedias räägib?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Ma saan aru, et Teil on olemas konkreetne näide selle kohta, kuidas joobes juht pääses ilma karistuseta? Ma arvan, et see ei ole kindlasti politsei huvides, et joobes juht jääb karistamata, sest see tõepoolest tähendab potenstiaalse mõrvari või vähemalt liiklushuligaani vabadusse laskmist. Mis omakorda tähendab politseile lisatööd ja -kulutusi tema uuesti kinninabimisel. Põhjuseid, miks joobes juhid võivad jääda karistuseta, võib olla mitmeid. Näiteks ebapiisav tõendite hulk, menetluse käigus tehtud oluline menetlusnormide rikkumine, kohtuniku soov esimesel korral juhti hoiatada ja mitte rahatrahvi või arestiga karistada (seda juhtudel kui politsei edastab materjalid aresti taotlemiseks kohtusse). Lihtsast sõbralikust õlalepatsutamisest on asi kaugel, joobes olekus juhtimine on tõsine rikkumine. Meeldivat päeva jätku!