Politsei


Küsimus: Millised tulevikuvõimalused ma enda jaoks ära rikkusin, sooritades 15-aastaselt varguse?21.08.2012

Tere,
Olen alaealine (15-aastane) ja panin lolli peaga toime varguse. See selleks, olen aru saanud kui vale see oli ja enam seda kunagi ei juhtu. Ma kahetsen seda. Kuid mind huvitab see, et kuna mul on nüüd väärteoprotokoll, mis saab minu tulevikust. Kas on asju, mida ma ei saa teha või kuhu ma ei saa minna tänu sellele, et mul protokoll on? Ma mõtlen ülikoole, töökohti, viisasid välismaale jne. Ja kui mul oleks kunagi soov mängida eesti koondises, kas see protokoll mõjutab ka midagi? Lühidalt, ma sooviks teada, mis tulevikuvõimalused ma enda jaoks ära rikkusin.
Ette tänades.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tere,
Tegelikult ei ole hullu midagi. Kui varastatud eseme väärtus oleks olnud üle 64 euro, oleks lugu palju tõsisem, sest kriminaalkaristus paneb piire. Väärteo korras saadud karistus aegub 1 aasta pärast trahvi tasumist. Seega, need töökohad, kus nõutakse karistusregistri õiendit, seda enam aasta pärast ei näe, kuna karistusregistri õiendil on vaid kehtivad karistused.

Reisimisele see piire ei pane ja Eesti koondises olemisele samuti mitte. Eriti, kuna ise olete aru saanud oma rumalusest. Oluline on see, et sama tegu korrata ei tohi. Vargus on üks väheseid süütegusid, kus korduvus tähendab kriminaalmenetlust (alates kolmandast vargusest).

Loodetavasti oli see ehmatus piisavaks õppetunniks ja soovin edu sportlikes tegemistest!