Politsei


Küsimus: Kuidas käituda, teades tuttava peres toimuvast vägivallast?30.08.2012

Naine talub juba aastaid alkoholijoobes mehe vägivalda.
Mees viskas naist keeva veega ja ma toimetasin naise traumapunkti, ta teatas ka politseisse aga avaldust ta kirjutada siiski ei julge, kuna kardab veelgi hullemat vaimset ja füüsilist vägivalda kodus. Olukord tundub iga päevaga hullemaks minevat.
Kuidas peaksin käituma, kui olen sellisest olukorrast teadlik?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tere

Kurb on see, et politsei ei saa midagi menetleda ilma kannatanu avalduse ja soovita.

Selleks, et selline soov naisel tuleks, vajab ta tuge. Üks võimalus on paluda naisel lahkuda oma elukohast ja minna mõnda naiste varjupaika või turvakodusse. Vahel ongi see ainus võimalus. Tean inimesi Tartus Tähtvere naiste varjupaigast ning neil on avatud 24h telefoninumber 56824768 (ja e-post naistekeskus@gmail.com) ning nad võtavad enda juurde vastu ka mujalt pärit naisi. Kui naine kõhkleb, võite ka ise helistada ja küsida nõu ja infot ning seda seejärel naisele edastada. Seal on inimesed, kes oskavad anda ka juhiseid mujale varjupaikadesse pöördumise kohta.

Abi võib saada ka kohalikult sotsiaaltöötajalt. Seda siis olenevalt piirkonnast. Mõnes kohas on võimalik anda ajutist varjualust ka sotsiaalpinna näol.

Loomulikult on võimalus ka see, et Te püüate teda veenda politseisse minema. Kui see Teil õnnestub, siis esialgu minge traumapunkti ja fikseerige vigastused. Seejärel võtke saadud traumaleht kaasa ja lisage see avaldusele juurde. Kui on võimalik naisel kuskile mujale tuttavate juurde minna, tuleks kindlasti mingiks ajaks ka seda soovitada, kuna esialgu võib mees olla üsna kuri. Hiljem nad üldjuhul leebuvad ja soovivad naist tagasi ning siis peab olema naisel piisavalt tahtejõudu, et meest tagasi mitte võtta.

Soovin Teile edu ja raudseid närve!