Politsei


Küsimus: Kuidas saada lahti iganädalasest tasulise teenuse sms-st, mis tekitab 15 eurose kulutuse mobiiliarvel?21.11.2012

Tere.
Internetis oli reklaam, kus võis võita iPad'i. Täitsin kõik väljad ning lisasin ka oma telefoni nr, mida nõuti, sest muidu ei saanud loosis osaleda. Peale seda tuleb iga nädal mulle üks sms ja arvele lisandub iga kuu selle eest 15 eurot. Kuidas on võimalik sellest sms-st loobuda? Tean, et pidi kuskile saatma või internetis täitma mingi koha sõnaga Stopp! ning peale seda enam neid ei tulnud. Kas see on õige või mismoodi ma üldse sellest tüütust sms-st vabaks saan, et iga kuu arvele seda 15 eurot ei lisanduks, sest ma ei soovi sellist teenust.
Loodan leida lahenduse sellele ja kõike ilusat Teile.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tere

Kuna hetkel ei ole teada, milliselt numbrilt Te selle teenuse saite, siis täpsemat infot on keeruline anda. Samas, kasutan EMT kodulehelt väljavõtet:

"Perioodiliseks sisuteenuseks nimetatakse pideva nädala- või kuutasuga teenuseid, mis perioodiliselt (näiteks kord nädalas) pakuvad teenusega liitunutele uut mobiilisisu (helinaid, taustapilte, horoskoope jne). Teenusega liitumisel on teenusepakkuja kohustatud saatma liitujale SMS-iga teenuse hinna ja teenuse lõpetamise võimalused. Enamikul juhtudest tuleb teenusest loobumiseks saata vastavale lühinumbrile SMS märksõnaga STOP või STOPP. Kui teenuse lõpetamine õnnestus, saadetakse ka vastavasisuline vastussõnum. Lühinumbri, millele lõpetamissõnum saata, leiab teenusepakkuja poolt talle saadetud sõnumitest. See on nähtav ka kõnede eristuselt, kus on välja toodud teenusepakkuja lühinumber."

Kui inimene ise ei suuda kindlaks teha teenusepakkujat, võib abi saamiseks pöörduda oma sideoperaatori poole, neil on vastav info olemas.

Kui küsimus on selles, et kas see on seaduslik või mitte, siis üldjuhul me räägime lepingutest, kus see alustamine ja lõpetamine on väga selgesõnaliselt kirjas. Seega pole selles ka midagi ebaseaduslikku, kuna inimene on teenusega liitudes ise öelnud, et ta on selliste tingimustega nõus. Alati võib seda teenust ka mitte tellida.

Meeldivat päeva jätku!