Politsei


Küsimus: Mida pean tegema, kui inimene on mind politseisse andnud ja ma isegi ei tea, mille eest?08.12.2012

Lugu siis selline, et ühel päeval sai kogemata veidi halvasti (ütleme otseselt, tõde) välja öeldud ühele tütarlapsele (ise olen 18, tema 17). Nüüd on mure selline, et tema ema on (vist) teinud politseisse avalduse minu kohta. Kõigepealt läks ta muidugi ähvardama minu isa (kellega ma koos ei ela), et annab politseisse ja et mina olen tema tütart aastaid terroriseerinud. Tegelikult sai ainult ühe korra natuke valesti öeldud ja ise ei tea, mida tütar oma emale kõik kokku on rääkinud. Mida peaksin tegema, kui tema ema ongi politseisse minu kohta valeväite alusel avalduse teinud? Kas minul on samuti õigus minna kaebama tema kohta, kui see sama tüdruk on eelnevalt peaaegu mulle purjuspeaga kallale tunginud (otse nina ees vehkis rusikatega) ja tema ema läks ähvardama minu vanemat, kuigi mina ise olen täiskasvanud ja elan eraldi? Lisaks veel levitas ta ka laimu minu kohta minu vanemale (et olen ta tütart aastaid terroriseerinud). Mida saaksin teha, et asi oleks õiglane? Või olengi nüüd süüdi sellepärast, et ühe korra tüdrukule halvasti ütlesin?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui see väljaütlemine oma tüdrukule ei olnud just ähvardus, siis politsei selles asjas menetlust ei alustata, kuna puudub alus selle alustamiseks. Kui Te teda solvasite, tuleks temal endal pöörduda tsiviilkohtusse. Sama saate teha Teie, kui tema ise või tema ema Teid laimavad, solvavad ja Teie kohta valet räägivad.

Edasise tegutsemise osas valige kannatust. Võimalik, et avaldust ei olegi tehtud. Kui on, siis kutsub politsei Teid vajadusel ülekuulamisele. Siis saate ka öelda, et politseile on edastatud valeinfot. Selline teguviis on karistatav. Valeütluste andmise eest politseis menetlejale näeb karistusseadustik ette kuni kolme aasta pikkuse vangistuse.

Kui avaldust siiski ei tehtud ja isikud jätkavad Teie laimamist, pöörduge avaldusega tsiviilkohtusse.