Politsei


Küsimus: Kas internetis avalikult sõimamine ja halvustamine on karistatav?18.01.2013

Tere,
Tekkisid arusaamatused ühe poisiga, kirjutasin midagi, mida poleks ehk päris tohtinud, kuid asi lahenes. Nüüd umbes 1 nädal hiljem hakkas ta minust halvasti rääkima ja seekord ma põhjust ei tea, kirjutab avalikus foorumis (twitter) minu kohta halvustusi. Tema sõbrad kirjutavad, et ma võiks ennast ära tappa. Nt siin üks näide, mis on minu facebooki sõnumitesse saadetud. "Kuule libu mis sul on kobisemist ... kallal??? Ma topin sulle ora ... kinni kui sa veel midagi talle ütled, ... ma tapan su oma kätega ära krdi hooooor !!!!" (Kusjuures, ma ei tea mis ma teinud olen, ma pole enda arust midagi tema kohta öelnud). Nooremas klassis on see põhimõtteliselt mul juba olnud, aga siit tuleb küsimus, kas see on politsei poolt karistatav?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tapmisega ähvardamine läheb ähvardamisena arvesse küll ja tegemist on kuriteoga, mille eest on ette nähtud kuni 1 aasta vangistust. Kui Teil nendest tekstidest tulenevalt on hirm oma elu ja ohutuse pärast, tuleks politseisse avaldust kirjutama minna. Need tekstid võtke ka kindlasti kaasa.

Samas oleks arukas enne politseisse tulemist võimalusel välja selgitada, millest taoline vaen on tekkinud. Võib-olla saate selle arusaamatuse ka vestlemise teel lahendada.