Politsei


Küsimus: Kuidas säilitatakse politseivideosid ja kellel on neile juurdepääs?23.01.2013

Politseiautos on kaamera, millega sageli filmitakse seaduserikkujaid, kiirust ületavaid autosid, valest kohast teed ületavaid inimesi, roolijoodikute tagaajamisrallit jne. Sageli jõuab selliseid salvestisi ka meediasse.
Kuidas ja mille alusel otsustatakse, millised videod avalikustamisele lähevad? Kui kaua säilitatakse videosid ja kellel on juurdepääs sellele materjalile, mis telekas uudistesse ei jõua? Kas selline salvestamine avalikus ruumis ilma inimese nõusolekuta ei riku tugevasti isiku privaatsust ja edasist elu? Karistus aegub ja kustub registrist 1, 3 või rohkema aasta järel, aga kusagile andmebaasidesse jääb alatiseks videosalvestus. Kuidas garanteeritakse, et see nt u 20 a pärast ootamatult avalikuks ei leki ja võib-olla oma ainsast ühekordsest rikkumisest juba õppust võtnud inimest taas "kummitama" ei tule? Kas isikul endal on mingi võimalus teada saada, millist videomaterjali tema koha politseis säilitatakse? Tänan vastuse eest.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kuna see küsimus on otseselt seotud just kommunikatsioonibüroo tegevusega, küsisin seekord nende kommentaari, mis on järgnev:

"Meediaväljaanded on politsei jaoks väga olulised partnerid erinevate teemade selgitamisel ja kajastamisel. Öeldakse, et üks pilt seletab rohkem kui tuhat sõna. Seetõttu ongi vahel otstarbekas kasutada mõnd kaadrit, et näidata, mis võib ühe või teise ohtliku käitumise tagajärjeks olla. Lisaks eluliste kaadrite näitamisele selgitab politseinik, mida tehti valesti ja millest tuleks õppida. Klipi eesmärk ei ole kindlasti kedagi "risti lüüa" ega karistada, vaid läbi reaalsete juhtumite näidata, milliseid vigu teised liiklejad peaksid vältima.

Kui politseikaadreid mõne meediaväljaandega jagame, on meie kindel tingimus, et inimesed ei tohi olla äratuntavad ning sõiduki numbrimärk oleks kaetud. Kui selline küsimus on tekkinud, siis ilmselt ei ole seda tingimust alati piisaval määral täidetud. Kui soovitakse mõne kaadri uuesti mittenäitamist, siis soovitame pöörduda konkreetse väljaande poole, mis seda on kajastanud.

Vabandame, kui mõni eetrisse läinud klipp on kellelegi meelehärmi põhjustanud. Püüame omalt poolt teha kõik selleks, et tulevikus seda ei juhtuks.

PPA kommunikatsioonibüroo"

Politsei videomaterjalidele võõrastel ligipääsu ei ole ning üldiselt on see vaatamise õigus konkreetsetel ametnikel, seega lekkimisoht on võimalikult väikeseks muudetud.

Kokkuvõttes, kõige lihtsam on taolise probleemi tekkimist ennetada ja rikkumisi mitte toime panna. Lohutuseks neile, kellega sarnane olukord on juhtunud: iga päev pannakse uusi rikkumisi toime ja seega tekib uusi videolõike ning vanad ununevad ja kaotavad nad oma väärtuse.