Politsei


Küsimus: Millised õigused on telefonikõne salvestisega toimetamiseks ja kas vajadusel on see ka tõestusmaterjaliks?22.01.2013

Tere! Tekkis selline küsimus:

Oman tänapäevast nuti-telefoni, mis on võimeline saabuvad ja väljuvad telefonikõned helifailina salvestama. Millised õigused mul nende failidega toimetamiseks on?

Toon ühe näite:
Ütleme, et mind on telefoni teel ähvardatud. Kas politseis läheks see helisalvestis läbi tõestusmaterjalina? Mainin ära, et koos helifailiga salvestub ka kuupäev, kellaaeg ja teise isiku kontaktnumber.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Vastates esitatud näidisjuhtumile, siis tõepoolest, enda vestlusest nutitelefoniga tehtud salvestis on tõendusliku väärtusega ja seda saab politsei menetluses kasutada. Seda ka inimestele soovitatakse, keda võidakse või on juba ähvardatud. Kindlasti on see palju parem juhtumist, kus tõendid puuduvad ja on vaid sõna sõna vastu või kui ei mäletata, milles täpselt ähvardus seisnes. On olemas ähvardamisi, mis seaduse mõttes ähvardused ei ole, kuid seda parem on menetlejal otsuseid langetada, kui kõike on võimalik uuesti kuulata. Enda vestlust võib salvestada. Keelatud on teiste isikute omavahelisi vestlusi pealt kuulata ja salvestada, kuna seda loetakse eraviisiliseks jälitustegevuseks.