Politsei


Küsimus: Kes näevad, et mul on väärteokaristus, kui sain karistada kogemata poest välja viidud 2-eurose asja eest?29.01.2013

Jalutasin poest välja käruga ja varastasin kogemata ühe väikse eseme, mille hind oli natuke alla 2 euro. Kogemata, aga siiski. Kohapeal tunnistasin süüd ja vabandasin ja nõustusin kiirmenetlusega. Tehti kiirmenetlus - 20 eurot ja tasusin samal päeval trahvi. Kohapeal turvatöötajalt küsides järgnevaid küsimusi, seletati mulle, et vargus on erinev kui liiklusseaduse rikkumine ja rohkem mulle ei vastatud. Juhtus paar kuud tagasi ja seni pole selle peale eriti mõelnud, aga nüüd hakkan töökohta muutma ja viisat vormistama. Tegu esmase ja ainsa seaduserikkumisega elu jooksul. Ei ole ühtegi varasemat trahvi ega hoiatust. Kellel on võimalik näha, et mul selline rikkumine on? Kui kaua on see info avalik/leitav? Kas tööandja või tulevane tööandja näeb seda või võib politseile päringu esitades leida? Kuidas ja kellele saab selline info üldse leitav olla? Kas politsei andmebaasi jääb see igaveseks alles ja on leitav?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Alustan vastamisega kõige lõpust. Politsei andmebaasi jääb info igaveseks alles, kuid seda näevad vaid politseinikud. Samas uue rikkumisega seoses saab karistuse määramisel arvesse võtta vaid kehtivat karistust.

Karistusregistris on info nähtav kõikidele vaid siis, kui trahv oli suurem kui 200 eurot või kui trahviga kaasnes lisakaristus. Selle vaatamiseks peab inimene maksma riigilõivu. Antud juhul see juhtum kõikidele nähtav ei ole. Info on karistusregistrist leitav kuni 1 aasta pärast trahvi tasumist. Täpsem info www.rik.ee/et/karistusregister.

Seoses tööle kandideerimisega tasub ise aus olla ja selgitada juhtumit. Viisade korral üldjuhul väärteo toimepanemise eest saadud trahvid määravaks ei saa, probleemid tekivad kriminaalkaristustega.