Töötuskindlustus


Küsimus: Kas tänase praktika alusel registreeritakse töötuks palgatöölt koondatud kuid väikefirma omanikku?10.08.2017

tere!
Riigikohus tühistas 1.05.2017 sätted mis ei lubanud töötuks registreerida palgatöölt koondatud kuid isikliku väikefirma juhatuse liikmeks olevat isikut. Vastav artikkel siin: http://arileht.delfi.ee/news/uudised/riigikohus-tunnistas-pohiseadusvastaseks-juhatuse-liikmete-tootuhuvitisest-ilma-jatmise?id=78183358 . Palun infot, kas tänaseks on ka tegelik praktika juhatuse liikmena Äriregistris kirjas olevata (tasu mittesaavate) isikute töötuks registreerimises muutunud, ehk kas tänase praktika alusel selliseid isikuid registreeritakse töötuks ja neile märatakse töötuhüvitis?
Tänud kiire vastuse eest!

Vastus: Nansi Kartanas, infospetsialist, Eesti Töötukassa, www.tootukassa.ee

Lugupeetud küsimuse esitaja

Tööturuteenuste ja -toetuste seaduse alusel ei registreerita töötuna inimest, kes on äriühingu juhatuse liige.
Kuid vastavalt Riigikohtu 11.05.2017 otsusele saame erandkorras töötuna registreerida ja maksta töötuskindlustushüvitist ka äriühingu juhatuse liikmele, kes vastab järgmistele tingimustele:
1) tema töötasult on tasutud töötuskindlustusmakseid vähemalt 12 kuul töötuna arvelevõtmisele eelnenud 36 kuu jooksul, mis tähendab, et tal on olnud juhatuse liikmeks olemise kõrvalt ka töölepinguga töötamine ja töötasu, millelt maksud makstud;
2) tema viimane töösuhe enne töötuna arvelevõtmist on lõpetatud töötuskindlustushüvitisele õigust andval alusel: nt koondamine (TLS § 89), katseaja (§ 86) või tähtajalise (§ 80) töösuhte lõppemine, samuti töösuhte lõppemisel tööandja algatusel TLS § 88 lg 1 p 1 (töövõime vähenemine terviseseisundi tõttu) või 2 (töövõime vähenemine) alusel. Omal soovil (§85) või poolte kokkuleppel (§79) töösuhte lõppemise järel töötuna arvelevõtmisel ei ole õigust töötuskindlustushüvitisele.
3) ta ei saa tasu oma tegevuse eest äriühingu juhatuse liikmena.
Registreeritud töötu, kes on samal ajal äriühingu juhatuse liige, võib töötuna arvel olla seni, kuni talle makstakse töötuskindlustushüvitist.