Töötuskindlustus


Küsimus: Kas ongi nii, et kui lapsega sünni järgselt ei sobi tööaeg, siis pean kirjutama lahkumisavalduse ja hüvitist ei saa?11.01.2018

Tere! Töötasin neli aastat ühes firmas ja on ka hetkel kehtiv tööleping. Laps läheb poole aasta pärast lasteaeda ja kahjuks ei sobi enam tööajad. Kuna tööpäevad on pikad ja ka nädalavahetusel ei ole võimalik sinna tagasi minna. Olen aru saanud, et pean kirjutama lahkumisavalduse ise kuna mind koondada ju ei saa. Kas see tähendab seda, et kui ma kirjutan ise lahkumisavalduse siis ma töötukassalt mingit hüvitist ei saa? Samas on töötukassas välja toodud § 79. Töölepingu lõpetamine kokkuleppel millega saab töötukindlustushüvitist. Kindlasti plaan uuesti tööle minna. Lugupidamisega.

Vastus: Nansi Kartanas, infospetsialist, Eesti Töötukassa, www.tootukassa.ee

Tere

Kui Teie töösuhe lõpeb omal soovil või poolte kokkuleppel on Teil töötuna arvelevõtmisel õigus töötutoetusele. Töötutoetuse päevamäär 2018. aastal on 5,31 eurot, mida makstakse töötule töötukassa konsultandi vastuvõtule pöördumiste vahele jäävate päevade eest tagasiulatuvalt.

Õigus töötuskindlustushüvitisele on kindlustatul, kes vastab kolmele tingimusele:
1) ta on töötuna arvele võetud;
2) tal on töötuskindlustusstaaži vähemalt 12 kuud töötuna arvelevõtmisele eelnenud 36 kuu jooksul (vajadusel perioodi pikendatakse lapsehoolduspuhkuse aja võrra);
3) viimane töö- või teenistussuhe on lõpetatud alusel, mis annab õiguse hüvitisele (nt koondamine, katseaja või tähtajalise töösuhte lõppemine).
Töötaja algatusel (TLS § 85) või poolte kokkuleppel (TLS § 79) töösuhte lõppemise järel töötuna arvelevõtmisel ei ole õigust töötuskindlustushüvitisele.