Töötuskindlustus


Küsimus: Kas minu töötuna arvelolek lõpetatakse kui asutan osaühingu?05.03.2020

Tere

Olen töötukassas arvel, kuid oleks võibolla soov asutada oü ja olla seal ainus juhatuse liige - tasu sealt esialgu ei saa.
Kas minu töötuna arvelolek lõpetatakse kui asutan osaühingu?

Vastus: Nansi Kartanas, infospetsialist, Eesti Töötukassa, www.tootukassa.ee

Lugupeetud küsimuse esitaja

Kui Teile ei ole käesoleval töötuna arveloleku perioodil määratud töötuskindlustushüvitist, siis äriühingu juhatuse liikmeks saamine lõpetab töötuna arveloleku.

Kui olete töötuna arvel ja Teile makstakse töötuskindlustushüvitist, siis äriühingu juhatuse liikmeks saamine ei lõpeta töötuna arvelolekut. Vaatamata sellele, et juhatuse liige võib olla töötuna arvel ja aktiivselt tegeleda töötukassa tuge kasutades uue töö otsimisega, lõpetatakse töötuna arvelolek, kui juhatuse liige hakkab ettevõttes tööd tegema ja siinkohal pole oluline, kas ta isiklikult saab töö eest tasu või mitte.

Juhatuse liikme roll on ettevõtte juhtimine, majandusaruande esitamine, töö koordineerimine. Nende ülesannete täitmise korral töötuna arvelolekut ei lõpetata. Nt, kui juhatuse liige otsib oma firmasse personali, siis see on asjaajamine, ehk töö korraldamine.
Kui aga juhatuse liige teeb tööd, nt viib läbi koolitusi (koolitusettevõte), hooldab aeda, osutab raamatupidamise- või koristamisteenust, küpsetab pagaritooteid jms,
siis see ei ole enam ettevõtte juhtimine, vaid töötamine suulise lepingu alusel oma ettevõttes.
Sellisel juhul palume teavitada kohe oma nõustajat töötukassas, et õigeaegselt lõpetada töötuna arvelolek.