Töötuskindlustus


Küsimus: Kas ma oma ettevõttest isikliku sõiduauto kompensatsiooni võin saada perioodil, mil taotlen töötuskindlustushüvitist?06.04.2020

Tere,
Töötan töölepinguga ettevõttes A, kus mind järgmisel kuul koondatakse. Olen ettevõttes B omanik ja juhatuse liige. Ettevõttest juhatuse liikme tasu ei saa, kuid olen saanud isikliku sõiduauto kompensatsiooni aasta alguses.
Kas ma oma ettevõttest isikliku sõiduauto kompensatsiooni makseid võin saada sel perioodil, mil taotlen töötuskindlustushüvitist?

Vastus: Nansi Kartanas, infospetsialist, Eesti Töötukassa, www.tootukassa.ee

Äriühingu juhatuse liiget saab töötuna arvele võtta, kui ta vastab töötuskindlustushüvitise maksmise tingimustele:
- tal on töötuskindlustusstaaži vähemalt 12 kuud töötuna arvelevõtmisele eelnenud 36 kuu jooksul;
- viimane töösuhe enne töötuna arvelevõtmist on lõpetatud töötuskindlustushüvitisele õigust andval alusel (nt koondamine);
- juhatuse liikmena ei saa tasu äriühingu juhtimise eest.

Juhatuse liige saab töötuna arvel olla kui ta ise ettevõttes ei tööta, vaid täidab vaid juhatuse liikme rolli (ettevõtte juhtimine, majandusaruande esitamine, töö koordineerimine), kuid mitte ise töö tegemine.
Sõiduauto hüvitist makstakse teenistus-, töö- või ametiülesannete täitmise korral. Seega, kui ettevõtte juht asub töötuna arveloleku perioodil täitma tööülesandeid, ei saa ta enam töötuna arvel olla.