Töötuskindlustus


Küsimus: Kas töötutoetuse saamise tingimus et peab olema töötanud 180 kalendripäeva tähendab koos pühadega või ainult tööpäevad?13.02.2023

Tere! Olen teadlik, et töötutoetust saab juhul, kui kalendriaasta jooksul on inimene vähemalt 180 päeva olnud tööga hõivatud. Ei saa aru, kas 180 kalendripäeva koos pühadega või ainult tööpäevad?
Tänan vastamast.

Vastus: Nansi Kartanas, infospetsialist, Eesti Töötukassa, www.tootukassa.ee

Lugupeetud küsimuse esitaja

Õigus töötutoetusele on töötuna arvelevõetud isikul, kes on töötuna arvelevõtmisele eelneva 12 kuu jooksul vähemalt 180 kalendripäeva töötanud. Töötamise päevad loetakse kokku töösuhte alguse päevast kuni töösuhte lõppemise päevani (kõik kalendripäevad, ka riigipühad arvestatakse perioodi hulka)
või tegelenud 180 päeva tööga võrdsustatud tegevusega (mh alla 8-aastase lapse kasvatamine, õppimine päevases õppevormis põhikoolis ja gümnaasiumis või täiskoormusega kõrgkoolis ja kutsekoolis) ja kelle muu sissetulek, mis ei ole töötasu (nt töövõimetoetus, toitjakaotuspension, vanemahüvitis, renditulu, stipendium vm) kalendrikuus on väiksem 31-kordsest töötutoetuse päevamäärast, mis on 2023 aastal 327,05 €.
Töötutoetuse päevamäär 2023. aastal on 10,55 € ja makstakse kuni 270 päeva.