Võlanõustamine


Küsimus: Vana võlg, kuidas peaksin toimima?15.07.2011

Tere! Aastal 1997 tellisin postimüügikataloogist kauba, mille eest jäin peale paari osamakse tasumist töö kaotuse tõttu võlgu. Peale mida anti toimik inkassofirmale võla väljanõudmiseks. Esialgu lubasingi võla ära maksta, kuid seda ikkagi ei suutnud. Aastal 2002 tulid mulle ka maksekorraldused uuele aadressile ja üritasin inkassofirmaga ka mingi kokkuleppe saavutada, kuid seejärel kolisin välismaale ja asi ununes. Nüüd aastal 2011, saades teada minu uue aadressi - saatis inkassofirma mulle maksemeeldetuletuse, kus nõuab intresse kogu selle aja eest.
Minu küsimus: kas antud nõuded on põhjendatud ja ega nad ei ole vahepeal juba aegunud? Nüüd ähvardab inkassofirma alustada kohtumenetlust 14 aastat vana võlgnevuse kohta ja saadab 8 euroseid nõudekirju. Kuidas ma peaksin toimima?

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

tehingust tuleneva nõude aegumistähtaeg on kolm aastat. Aegumine küll katkeb ja algab uuesti kohustatud isiku poolt nõude tunnustamisega, milleks võib olla võlgnetava osaline tasumine, intresside maksmine, tagatise andmine või muu tegu.
Teie poolt kirjeldatu põhjal võib aga siiski järeldada, et nõue on aegunud. Seega peaksite võlausaldajale või esindajale (inkassofirmale) teatama, et loete nõuet aegunuks ja edaspidi mitte sooritama makseid võlgnevuse katteks, sõlmima kokkuleppeid või tegema muid sarnaseid toiminguid.
Kui inkassofirma alustab kohtumenetlust, tuleb Teil selle käigus teha vastuväide ja paluda nõude aegunuks tunnistamist.

Parimate tervitustega,
Kaidi Silver-Schöbe