Võlanõustamine


Küsimus: Kuidas saada võla maksegraafikus kokkuleppele?19.07.2011

Olen võtud mingi aeg tagasi sms laenu 3000 krooni ja nüüd on see kasvanud juba 1000 euroni. Ajad muutusid, ei olnud võimalik tagasi maksta.
See ka ainus võlg minu paturegistris. Oman ametlikku töökohta, palk pole suur, küll aga üle miinimumi. Kas ja kuidas on võimalik saada kohtutäituriga kokkuleppele maksegraafiku suhtes, et saaks pangakontot edaspidi kasutada? Hiljuti ta selle arestis. Ei tea kohtutäituri õigustest midagi, kuidas suhelda või mida osata taotleda. Oma muud arved olen kõik tähtajaliselt kogu aeg ära maksnud.
Võlg on võõra oma, tean, et selle peab ära tasuma. Meelsamini väldiksin seda pangas käimist igal palgapäeval, et miinimum palka enda arvelt saada.

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

Täitemenetluse seadustiku kohaselt peab võlgnikule igas kuus elamiseks jääma ühe alampalga suurune summa (278,02 eurot) tema enda ja 1/3 alampalga suurune summa (92,67 eurot) iga tema ülalpeetava kohta. Nagu Teie küsimusest võib järeldada, siis nii see ka toimib.
Pangakonto arest tühistatakse reeglina peale võlasumma (sh. kohtutäituri tasu) täielikku tasumist.
Minule teadaolevalt kohtutäiturid maksegraafikuid üldiselt ei sõlmi. Võite aga siiski oma kohtutäiturilt võimalusi uurida. Teie poolt pakutav peaks igal juhul olema enamat kui see, mis praegu igakuiselt võla maksmiseks panustate.

Parimate tervitustega,
Kaidi Silver-Schöbe