Võlanõustamine


Küsimus: Liiga kõrge intress25.07.2011

Tere
Võtsin 12.03.2009 SMS laenu 3000.- krooni, intressiga 700.- krooni, 30 päeva. Seisuga 18.07.2011 ei ole ma täitnud lepingust tulenevaid kohustusi ja nüüd nõutakse minult 2523.89 €.
Kas tohib tõesti nii suureks intressid ajada üldse? Inkasso saadetud kirjas oli ka pakkumine lahendada asi erakordselt 575.20 €. Isegi seda tundub liiga palju olevat. Kuidas ma peaksin edasi tegutsema või mida ette võtma?

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

SMS- ehk kiirlaen ei tähenda mitte vaid seda, et laenu on kiire ja lihtne võtta, vaid eelkõige seda, et tegemist on finantsteenusega, mis tuleb kiiresti tagasi maksta. Kuna Teil ei olnud mingil põhjusel võimalik laenu õigeaegselt tagastada, arvestab laenuandja intresse (tasu laenuraha kasuamise eest) kogu maksmata aja eest. Teadaolevalt on aga kiirlaenude puhul intressid väga kõrged. (Laenu võttes Te ise kinnitasite, et nõustute lepingutingimustega ehk siis ka kõrgete intressidega.)
Seega on laenuandjal küll omamoodi õigus kõrgeid intresse küsida, kuid üldiselt kehtib reegel, et hea tava kohaselt ei peaks intressid jm. kõrvalkulud ületama põhinõuet.
Eelkõige soovitan Teil koheselt tagastada laenu põhiosa ning intresside suhtes püüda laenuandjaga kokkuleppele jõuda.
Juhuks kui läbirääkimised ei õnnestu ja laenuandja või inkassofirma esitavad avalduse kohtule, peaksite suurte kõrvalkulude (intress, sissenõudekulu jmt.) osas esitama vastuväite ning paluma neid vähendada (nt. põhiosa suuruse summani).
Mitte mingil juhul ärge aga tekkinud olukorras sõlmige kokkulepeid, millega suurendatakse Teie laenu põhiosa.

Parimate tervitustega,
Kaidi Silver-Schöbe