Võlanõustamine


Küsimus: Kuidas inkassofirmast enammakstud raha tagasi saada?10.08.2011

Tere!
Olin aastaid makseraskustes ning tasusin kiirlaene tagasi osade kaupa. Sel aastal, möödunud kuul, tuli see õnnis hetk, kui tegin viimase osamakse.
Ei hakanud viimase osamakse summat kontrollima ja kandsin summa mälu järgi, mis oli 10 eurot rohkem, kui tegelikkuses oli vaja kanda.
Võtsin firmaga ühendust ja uurisin, kuidas enammakstud summa tagasi saan.
Vastuseks sain, et on vaja kirjutada avaldus, mille blankett mulle ka manusena saadeti.
Üllatusena tuli viimane lause avalduses:

"Olen teadlik enammakstud summa teenustasust 3% ülemakstud summast, kuid mitte vähem kui 3 EUR. Teenustasu arvestatakse enammakstud summast maha."

Kas see on seaduslik?
Samuti märgiti oma vastuses, et nad on mu avalduse kätte saanud, et raha kantakse mulle tagasi esimesel võimalusel. Kiri saadeti mulle 14.07, kuid siiani ei ole minu kontole laekumist toimunud!

Kui ma ei oleks neile avaldust kirjutanud, kas siis ettevõte jätab enammakstud summa endale?

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

arvan küll, et avaldust kirjutamata ei oleks Teil enammakstud summat olnud võimalik tagasi saada.
Kahetsusväärne, et peate ca. 1/3 enammakstud summast loobuma, aga rahaasjades kehtib täpsus ja korrektsus. Mittejuristina julgen arvata, et teenustasu arvestamine tagasikande puhul on põhimõtteliselt aktsepteeritav. Mis puudutab teenustasu suurust, võite uurida, millele firma seejuures tugineb (hinnakiri, tüüptingimused vms.) ja summa ka vaidlustada. Nö. "jäme ots" (ehk siis raha) on seejuures aga kahjuks firma käes...

Edu soovides,
Kaidi Silver-Schöbe