Võlanõustamine


Küsimus: Kas 1999. aasta Maksuametile võlgnevuse osas võin apelleerida aegumisele?22.11.2011

1999. aastal üsna segastel asjaoludel tekkis Maksuametile (MTA) võlg. Küll üritasin asja selgitada, samuti esitasin ka kirjaliku palve võlgnevus kustuda (olin sel ajal sügava puudega invaliid), kahjuks ühtegi minu palvet ei rahuldatud, selle asemel hoopis arestiti minu pangakonto. 2009. aastal, seoses pensionite väljamaksmise ümberkorraldustega (ainult pangakontole), olin sunnitud võtma laenu (tasun seda oma kasinast pensionist veel tänaseni), et võlgnevus ära maksta ja MTA vabastaks minu konto arestist. Nii see ka juhtus. Tuli veel MTA kiri koju, et võlg on tasutud ja konto aresti alt vabastatud. Šokk tabas taas 2010. aasta detsembris, kui avastasin, et MTA on taas arestinud minu konto. Päringule vastati, et tegemist olla intressivõlaga. Esitati ka mingi väga segane tabel, millest mina ei saa midagi aru. Ei vastatud ka küsimusele, millest tekkis uus intressivõlg, kui kaks aastat tagasi maksin ära kogu määratud summa nulli, mis sisaldas nii põhivõla, kui ka intressi. Kuna MTA ei anna mingeid seletusi (tugevama õigusega), kas võin apelleerides Võlakaitseseadusele, paluda MTA kustutada võlgnevus seoses aegumisega (võlg tekkis 1999.aastal)?

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

maksunõuete ja maksuvõlgade aegumist reguleerib Maksukorralduse seadus. Paragrahv 132 sätestab maksusumma sundtäitmise aegumistähtajaks 7 aastat. Samas on ka kirjas, millistel juhtudel aegumine katkeb. Aegumise puhul tuleb alati täpselt jälgida, millal oli kohustuse täitmise tähtpäev.
Ilma tõendavat materjali nägemata on raske öelda, kas intressinõue on aegunud või mitte. Soovitan Teil pöörduda võlanõustaja vastuvõtule, et asja täpsemalt selgitada.

Parimate soovidega,
Kaidi Silver-Schöbe