Võlanõustamine


Küsimus: Kas inkasso võib kohtutäituri poole pöörduda?23.11.2011

Lugesin teie poolt kirjutatud juttu:
Aegumise tähtaeg on tehingust tuleneva nõude puhul üldiselt kolm aastat. Peale seda on Teil õigus keelduda nõude täitmisest ehk siis mitte mingeid summasid tasuda (ka põhivõlga mitte).
Kui võlausaldaja (või inkassofirma) peaks pöörduma Teie vastu kohtusse, tuleb Teil menetluse käigus taotleda nõude aegunuks tunnistamist.
Küsiksin selle jutu peake kuidas on võimalik taotleda nõude aegunuks tunnistamist?
Laen on võetud 2007. aasta talvel. Inkasso lubab anda asja kohtusse kui ei tasu. Ise olen töövõimetu inimene ja tööl ei käi ja raha jätkub vaevu elamiseks. Kuidas peaksin käituma ja mida öelda sellele inkassost helistavale inimesele?
Jään teie vastust ootama, ette tänades.

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

esmalt tahan Teie tähelepanu juhtida asjolule, et aegumist ei hakata arvestama mitte laenu võtmise hetkest vaid selle sissenõutavaks muutumisest. Lisaks on veel rida tingimusi, mis aegumise katkestavad: eelkõige kohustatud isiku poolt nõude tunnustamisega (osaline tasumine, intresside maksmine..).
Nõude aegunuks tunnistamise taotlemisest: kui inkassofirma annab asja kohtusse, peate Teie omalt poolt tegema taotluse, milles palute tunnistada nõue aegunuks. Maksekäsu kiirmenetluse raames tuleb Teil selleks esitada kohtule vastuväide (vastav blankett saadetakse koos makseettepanekuga). Selle kohta saate infot ka portaalist www.juristaitab.ee, kus on selgitusi erinevate menetluste kohta.

Parimate tervitustega,
Kaidi Silver-Schöbe