Võlanõustamine


Küsimus: Kas ema peab maksma lahkunud abikaasa võetud laenu?28.11.2011

Paar aastat tagasi suri mu isa, kuid enne surma oli ta võtnud pangast ühe päris kopsaka laenu ilma pere teadmata. Kuhu ta selle raha pani või mis ta sellega tegi on siiani küsimärk ja nüüd ema (isa seaduslik abikaasa) maksab iga kuu mitte millegi eest seda tagasi ja nii veel aastaid aastaid. Olukord on meeleheitlik ja järjest hullemaks läheb, sest tema väikesest palgast ei jää peale selle mitte kui midagi järgi, rääkimata muude maksude maksmisest ja söögi ostmisest. Küsimus, kas on õige, et ema on ilmtingimata kohustatud seda maksma või oleks õigust seda vaidlustada?

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

oluline oleks teada, millal Teie isa täpselt suri, kas enne või pärast 01.01.2009. Siis nimelt jõustus uus pärimisseadus, mis muutis palju. Varem pidi pärija pärimiseks pärandi vastu võtma, kuid uue seaduse järgi läheb pärand pärijale üle ning kui pärija kolme kuu jooksul pärast pärandaja surmast teadasaamist pärandist ei loobu, loetakse ta pärandi vastu võtnuks.
Seega, kui Teie ema pärandist ei loobunud, vaid võttis selle vastu, siis kahjuks koos kõigi õiguste ja kohustustega, muuhulgas võlgadega.
Soovitan aga väga pöörduda võlanõustaja poole. Vestluse käigus saab asju paremini selgitada ja aidata talutavaid lahendusi leida.

Parimate tervitustega,
Kaidi Silver-Schöbe