Võlanõustamine


Küsimus: Kas töötasu võin lasta maksta teise inimese kontole, et täitur kõike ära ei võtaks?21.12.2011

Tere! Mul on kohtutäitur peal ja tööandja võtab palgas osa, siis võtab kohtutäitur ja kui juhtub, et keegi kannab mulle 10 eurot, võtab kohtutäitur selle ka ära. Mul käib laps kutsekoolis ja tema igakuised kulutused on 170 eurot, lapsele jäetakse koolituskulu, olen selleks avalduse teinud vist oli 92 eutot. Mina tahan ka elada ja pean makseid maksma. Kas on võimalik kanda oma töötasu teise inimese arvele, siis saab tööandja mult kinni pidada, muidu kui keegi tahab mind aidata, võtab kohtutäitur selle kohe ära. Leian, et see pole varjamine, sest olen praegu näljas ja see pole elu. Küsimus veel, miks mu arvele ei jäeta selleks raha, et ma pean ka abikaasat üleval, kellel pole sissetulekut?

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

põhimõtteliselt on Teie poolt kirjeldatud sissetuleku arestimine õige. Teile jäetakse igas kuus elamiseks alampalga suurune summa Teie enda ja 1/3 alampalga suurusest summast ülalpeetava kohta. Ülalpidamiskohustuse mõistet reguleerib perekonnaseadus. Teie küsimusest küll ei selgu, mis põhjusel Teie abikaasal ei ole sissetulekut, kuid üldiselt loetakse üht abikaasat teise ülalpeetavaks vaid teatud harvadel juhtudel.
Töötasu teise isiku pangakontole kandmine on Töölepingu seaduse alusel reeglina võimalik, selles peate kokkuleppima oma tööandjaga.

Parimate soovidega,
Kaidi Silver-Schöbe