Võlanõustamine


Küsimus: Kas lisatagatiseks olev korter müüakse samal ajal laenu tagatisega?27.12.2011

Tere!

Olen andnud oma korteri laenu lisatagatiseks pojale. Nüüd on poeg laenuga maksmisel jänni jäänud, töötu. Enne on teinud korteri elukaaslase nimele - kellest ta on lahku kolinud ja kes endiselt korteris elab - minule teatamata, ka pank ei teatanud ega ka vastava kande teinud notar. Nüüd on pank saanud asja nii kaugele, et poja ekselukaaslane on nõus, et pank müüb korteri võla katteks, ka nõuab pank minu eluaseme müüki. Kas neid peab müüma ühel ajal või müüakse ikka enne laenu tagatiseks olev korter ja siis alles lisatagatis? Nii notaris tagatislepingu tegemisel öeldi. Pank kutsub pidevalt mingit laenulepingut allkirjastama! Mina ei ole nõus kusagile enam allkirju andma ja olen keeldunud, et ei saa Tallinna sõita. Olen sellest väga väsinud, eluisugi otsas pidevast stressist oma kodust ilmajäämisel. Saan aru, kui olen ise laenu võtnud ja kasu saanud, aga nüüd pean buumiajal ostetud probleemide pärast tapetud saama. Kuidas käituda, mida teha, et teeks õigesti ja ei tõmbaks endale veelgi suuremaid muresid kaela?

Aitäh ja kena jõuluaega!

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

käendajate vastutus on hetkel väga kuum ja kurb teema. Paljud inimesed, kes buumiaegseid laene käendasid, kaotavad oma vara.
Üldiselt küll jah, realiseeritakse esmalt ikka laenuga soetatud vara ja seejärel alles asutakse lisatagatisi müüma. Pankade praktika võib aga olla ka erinev. Eriti, kui peaks olema ilmselge, et laenutagatise müük laenujääki ei kata.
Kahjuks ei selgu, mis lepinguga on tegemist, millele pank Teie allkirja vajab. Tegemist võib olla laenujäägi fikseerimise ja eluasemelaenu tarbijalaenuks muutmisega. Aga see on vaid oletus. Paluge kindlasti endale kõike põhjalikult selgitada enne kui allkirja annate.
Soovitan Teil kindlasti pöörduda võlanõustaja poole, et vestluse käigus asju arutada ja püüda leevendada psühholoogilist valu. Võlanõustaja vastuvõtu kohta uurige kohalikust linna- või vallavalitsusest.

Jõudu soovides,
Kaidi Silver-Schöbe