Võlanõustamine


Küsimus: Mees jättis võlad ja ei toeta ka lapsi, mida peaksin ette võtma?09.01.2012

Tere!
Olen üksi kahte last kasvatav ema ja mure selline, et olin laste isaga abielus ja abielu aeg soetatud noorepere laenuga elamine. Aga kuna abikaasa jättis meid maha ja arvas, et maja eest ei pea tema igakuiselt pangale maksma ja ei olnud ka nii nõus kui mina maksaks edasi ja maja jääks minul ja lastele. Jõudsime asjaga nii kaugele, et maja läks kontutäituri kaudu müüki. Abielu ajal oli abikaasa võtnud lisaks pisilaene ja veel minu auto pani uue auto sissemakseks. Ühesõnaga mina jäin lastega üksi ilma kodust, autost jne. Nüüdseks oleme lahutatud ja isa ei toeta lapsi mitte sendigagi (soome riigist määratud alimendid, mida ta ei maksa) ja põhimure selles, et kuna maja ei katnud kogu võlga, siis pean ma minema temaga notarile alla kirjutama lõppvõla jäägi maksegraafikule ja lepingule. Kas tõesti pole mul mingit õigust või kaitset kuidagi pääseda vabaks laste isa tekitatud võlgadest? Mul on niigi keeruline üksi hakkama saada?

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

mõistan hästi Teie pahameelt, kuid Teie poolt kirjeldatu põhjal tundub küll, et vastutate juriidiliselt panga ees oma endise abikaasaga võrdselt. Oletatavasti on tegemist solidaarse vastutusega ehk siis võlausaldaja (pank) võib võla täielikku tasumist nõuda ükskõik kummalt võlgnikult. Võlasumma nö. poolitamist ei toimu. Sel osapoolel, kes on võlast tasunud rohkem, on õigus esitada teisele võlgnikule enam makstu osas tagasinõue.
Juhin Teie tähelepanu sellele, et juriidilistes küsimustes mängivad üksikasjad vahel olulist rolli. Seega võib minu vastus olla pinnapealne. Soovitan Teil kontakteeruda oma piirkonna võlanõustajaga (kontaktid saate kohalikust omavalitsusest), kes saab dokumentide põhjal olukorda paremini hinnata.

Jõudu soovides,
Kaidi Silver-Schöbe