Võlanõustamine


Küsimus: Mida peaksin tegema, kui tagasi tuleb maksta neli korda rohkem kui laenu võtsin?07.06.2012

Tere

Võtsin 2006. aastal sms tarbimislaenu 10 000 krooni. Ei jõudnud tagasi maksta ja summa anti edasi nende enda inkassole summas 13025 krooni. Sõlmisin maksegraafiku 8,49% laenujäägilt kuus. Sõlmimine maksis 42 eurot. Alguses sai makstud 1500 krooni kuus aga hiljem tegime uue graafiku, kus hakkasin maksma 1000 krooni kuus. Kokku oli vaja maksta 42 kuud. Tänaseks olen maksnud ära vähemalt tagasi 20 000 krooni. Kas see on normaalne, et võetav laenusumma oli 10000 krooni ja tagasi pean maksma graafiku alusel kokku 43576,08 krooni. Ühesõnaga olen veel võlas üle 23 000 krooniga. Kuidas pean käituma sellises olukorras.

Lugupidamisega
võlgnik

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

ei tahaks küll hakata moraali lugema, aga selliste olukordade vältimiseks ongi vaja lepingute, maksegraafikute jmt kokkulepetega enne nende sõlmimist põhjalikult tutvuda ja endale selgeks teha, milline kohustus sellega võetakse. Vajadusel tuleb küsida nõu (võlanõustajalt või mõnelt muult sõltumatult asjatundjalt).
Olete tänaseks küll algse laenusumma kahekordselt tagasi maksnud, aga oletan, et maksegraafikute sõlmimisega inkasso suurendas põhisummat. Ilma kirjalike dokumentidega tutvumata on raske adekvaatset nõu anda. Soovitan Teil pöörduda võlanõustaja vastuvõtule, kes aitab olukorda hinnata ja pidada läbirääkimisi inkassoga.

Edu soovides,
Kaidi Silver-Schöbe